MENIU

Mostra ADN care le poate oferi specialiștilor răspunsuri vitale despre o boală extrem de gravă

Arheologii au descoperit un schelet uman în Norvegia care datează de acum 800 de ani. Însă, ceea ce este și mai surprinzător este că mostrele de ADN extrase din schelet conțin bacteria almonella Paratyphi C, care provoacă febra tifoidă.

Prezenta acestei bacterii demonstrează că boala cu potențial letal, care este mai frecventă în țările calde, a fost prezentă în Europa medievală. Mai mult, oamenii de știință cred că, de fapt, evoluția febrei tifoide ar putea avea legătură cu domesticirea porcilor din nordul Europei.

Echipa de cercetători care a analizat ADN-ul recoltat din dinții și din oasele scheletului, care a aparținut unei tinere, a fost coordonată de către Mark Achtman, profesor la Warwick University's Medical School.

De asemenea, echipa tinde să creadă că fata a migrat în Trondheim din zonele nordice ale Scandinaviei sau din nord-vestul Rusiei și că ar fi murit undeva în jurul vârstei de 19-24 de ani.

Cercetătorii au aflat noi informații despre febra tifoidă

Experții au reconstituit un genom al Salmonella Paratyphi C, care provoacă febră tifoidă în zonele prost igienizate și care nu beneficiază de apă potabilă. Astfel, au descoperit că asemenea tinerei și alte sute de oameni din nordul Europei au murit din cauza acestei boli. Mai mult, se pare că febra tifoidă ar fi apărut cu mult mai înainte în nordul Europei decât se credea.

„Este prima dată când orice Salmonella a fost găsită în rămășițele vechi ale oamenilor din Europa", a declarat Mark Achtman. De asemenea, el spune că Paratyphi C este foarte rar pentru Europa și America de Nord.

În plus, cercetătorii au comparat genomului Paratyphi C, preluat din schelet cu genomul Salmonellei moderne. Rezultatele au arătat că Paratyphi C este un descendent al unui strămoș comun din cadrul familiei Para C. Aceasta include și Choleraesuis, care provoacă septicemie în rândul porcilor și Typhisuis, care provoacă salmoneloza porcină.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare ADN ştiinţă