MENIU

Moise Guran se ia rău de bănci: "Poate e cazul să plecați"

Jurnalistul Moise Guran lansează un atac dur la băncile din România. O parte dintre acestea nu vor să finanțeze economia românească, ci au doar intenții speculative și scurg banii către instituțiile-mamă din străinătate, este de părere analistul economic.

"Cel puţin o parte din vină pentru creşterea economică sub potenţial a ţării noastre o au băncile, iar unele dintre ele, dacă tot n-au de gând să finanţeze economia, ci doar să speculeze anumite conjucturi, poate ar trebui să se retragă de pe piaţa românească. Poate au treabă în altă parte, iar noi le reţinem", scrie Moise Guran pe blogul BiziDay.ro.

Potrivit lui Guran, băncile din România nu au introdus bani noi în economia ţării noastre, ci din contră, 'au tras cam un miliard de euro de pe român, în total, fie el pe persoană fizică sau juridică". Iar firmele nu pot trăi fără creditare, sau, în cel mai bun caz, nu se pot extinde sau dezvolta dacă nu au o bancă în spate.

"În acest moment, indiferent de liniile de finanţare pe care le au deschise cu mamele lor de afară, băncile de la noi dau credite din economiile pe care tot noi le facem. Ceea ce este cel puţin nefiresc, dacă nu cumva este chiar aberant, având în vedere dobânzile negative de pe piaţa europeană şi dobânzile foarte mici la care BNR le răstoarnă camioane de bani prin trezorerii", mai spune jurnalistul TVR.

Băncile de la noi mai mult se fac că lucrează, este concluzia lui Guran.

Mai multe articole despre:
bănci Sistem bancar Moise Guran