MENIU

Lovitură pentru justiție şi pentru Iohannis. Ce efecte dezastruoase are gestul lui Tudorel Toader

La patru luni de la modificarea Legilor Justiției prin ordonanță de urgență, ministrul Justiției lovește din nou. Tudorel Toader schimbă regulile privind numirea procurorilor șefi ai marilor parchete.

Inițial, în actul normativ obținut de Realitatea TV, ministrul ar fi vrut autonomie totală pentru secția specială pentru investigarea magistraților.

Însă, în forma anunțată public, Tudorel Toader nu a spus nimic despre această prevedere. Secţia pentru procurori a CSM a transmis un punct de vedere și spune că nu este de acord cu modificările aduse astăzi legilor justiţiei.

Modificarea lovește direct în parchetul anticorupție. Direcția Națională Anticorupție e acum condusă, prin delegare, de Nistor Călin. Odată intrată în vigoare ordonanța de urgență, în 45 de zile, trebuie să se găsească o soluție pentru ocuparea fotoliului de șef. Astfel, Toader îi forțează mâna președintelui să accepte propunerea pe care o transmite.

Ministrul preia și atribuția secției pentru procurori privind avizul consultativ în procedura numirii șefilor marilor parchete și o duce în curtea plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Asta înseamnă că și judecătorii vor avea un cuvânt de spus. Motivul invocat de Toader e acela că, mai nou, pot candida pentru astfel de funcții și judecătorii, a informat Realitatea TV.

Ministrul Justiției a renunțat, însă, la prevederea potrivit căreia procurorul general nu ar mai putea infirma soluțiile dispuse în dosarele aflate pe masa secției speciale pentru investigarea magistraților.

Mai multe articole despre:
justiţie efecte tudorel toader OUG Justiţie