MENIU

Ministrul Energiei: Obiectivul României în următorii 15 ani - modernizarea capacităților energetice

Victor Vlad Grigorescu, ministrul Energiei, a explicat, în direct la Realitate TV, că România trebuie să își modernizeze, în următorii 15 ani, capacitățile energetice, astfel încât să producă o energie cât mai curată, iar consumatorul final să aibă parte de un serviciu de calitate. Aceste este obiectivul fundamental al Strategiei Energetice 2016 - 2030. 

"Primul lucru pe care vreau să-l spun este cum am ajuns aici. Este Strategia Energetică 2016 – 2030. 2030 este, practic, punctul focal al acestei analize și al acestor proiecții apropo de evoluția mixului energetic și există și o perspectivă cu privire la anii 2050. Cum am ajuns aici? Un an de zile de consultări, o evaluare foarte clară a stadiului actual, un exercițiu de consultări care a inclus aproape 300 de specialiști. Construcția acestui material a durat mai bine de un an de zile. Am ajuns la sfârșitul acestui an cu un document solid, care pornește de la realități. Una din realități, poate cea mai importantă, este această constatare și recunoaștere a faptului că România trebuie să-și modernizeze o treime din capacitățile energetice în următorii 15 ani, pentru că multe ies din uz. Înlocuirea acestor capacități este un obiectiv fundamental, astfel încât România să producă o energie mai curată, o energie de asmenea manieră încât să avem continuitate în aprovizionare și să ofere consumatorului final un serviciu de calitate", a spus ministrul Energiei. 

Acesta a explicat că, potrivit estimărilor experților, planul de modernizare a capacităților energetice ale României va creea un impact bugetar între 7 și 14 miliarde de lei. Totodată, ministrul a subliniat că politicile energetice din România trebuie să fie neutre din punct de vedere tehnologic. 

"Cât costă? Evaluarea noastră este că vorbim de o sumă între 7 și 14 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un efort consistent pentru România și neceistă o planificare adecvată. Această tranziție nu se întâmplă mâine, ci în 15 ani, însă înlocuirea a aproape 5.000 de MW. Strategia Energetică este centrată în jurul ideii de securitate energetică, independența energetică fiind un element important, dar mai adăugăm și interconectivitatea, pentru a fi pregătiți în situații excepționale. Mixul energetic înseamnă că trebuie să dezvoltăm acele resurse pe care le avem la nivel național. Avem resurse de gaz natural, vom continua să avem resurse de cărbune. Un lucru foarte important de spus atunci când vorbim de mixul energetic este că noi credem că politicile energetice din România trebuie să fie neutre din punct de vedere tehnologic. Adică trebuie să alegem acele tehnologii care, din punct de vedere economic, au sens, care ne avantajează și care întăresc poziția noastră națională și sistemul energetic", a susținut Victor Vlad Grigorescu.  

De asemenea, demnitarul a atras atenția că politicile din România trebuiesc îndreptate către sărăcia energetică, care trebuie diminuată în următorii 15 ani. 

"Mai e un lucru pe care strategia îl constată și e clar că pornim de la faptul că România va înregistra în anii următori o creștere economică. Strategia Energetică arată că suntem pregătiți pentru un proces e reindustrializare. Această creștere economică nu ne scutește de obligați. Extrem de important este faptul că trebuie să ținem cont că România încă suferă de acest fenomen numit sărăcie energetică, acest fenomen care nu va dispărea de pe o zi pe alta. Strategia Energetică pune accent pe faptul că România trebuie să creeze politici prin care să diminueze sărăcia energetică. Nu cred că politicile actuale sunt eficiente pentru viitor", a punctat Grigorescu. 

Referitor la energia nucleară, acesta a precizat că, în momentul de față, există un plan pentru construcția a încă două reactoare nucleare, dar că important din punct de vedere energetic sunt și centralele pe gaz și energia hidro.    

"În momentul acesta avem în plan construcția a încă două reactoare nucleare. Nu trebuie uitate trei lucrui: Că energia nucleară este o resursă a României, că avem o experiență de 20 de ani în exploatarea acestei tehnologii în condiții de siguranță și că avem un factor de capacitate foarte ridicat, de 95%, ceea ce înseamnă că am utilizat aceste reactoare la unul dintre cele mai mari randamente din UE. Nu numai partea de nuclear este importantă. Noi vedem în această idee un loc pentru centralele pe gaz. Romgaz a început procedura pentru a moderniza Iernutul. Opțiunea pentru gaz natural este evidentă, pentru că avem și potențial în Marea Neagră, important pentru securitatea noastră energetică", a spus Victor Grigorescu. 

"Cu siguranță energia hidro va juca un rol important, estimarea noastră fiind că își va păstra poderea pe care o are în momentul de față. Hidroelectrica este coloana vertebrală a sistemului nostru energetic. Are un plan de investiții important pentru a-și moderniza actualele capacități de producție, plan care se va cifra la peste 500 de milioane de euro în investiții", a continuat acesta. 

Ministrul Energiei a mai susținut că Strategia Energetică a României 2016-2030 este un instrument pentru ghidaj în cazul politicilor publice și că aceeasta trebuie reevaluată pentru a lua în calcul evoluțiile noi.

"Până în 2030 vom avea 12% parde de energie nucleară, 30% vom avea din zona hidro, va exista o parte consistentă din cărbune, nu la nivelul actual. Acum, la capitolul cărbune, acoperim circa 30% din producția de energie, iar atunci estimările arată câ vom merge către 10 – 12%. Aceste lucruri, pe măsură ce trece timpul, vor trebui reevaluate cu siguranță, pentru a lua în calcul evoluțiile noi. Această strategie este un instrument pentru ghidaj pentru politicile publice. Spunem aici care este obiectivul strategic – să ne reînoim capacitățile energetice - și de ce anume să se ocupe statul – de a fi neutru din punct de vedere tehnologic, să se ocupe de sărăcia energetică", a conchis demnitarul.