MENIU

Ministerul Justitiei face referire la clarificari pe proiectul de lege 5G

Ministerul Justitiei face referire la clarificari pe proiectul de lege 5G

Ministerul Justitiei a emis o notă către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor prin care cere mai multe clarificări pe marginea textului proiectului de lege pentru implementarea rețelelor 5G. Informația este prezentată de cotidianul Puterea.

Conform sursei citate, Ministerul Justitiei semnalează în cadrul notei necesitatea justificării temeinice a solutiilor propuse din perspectiva mecanismului de autorizare instituit, a criteriilor avute in vedere pentru acordarea sau refuzul de emitere a autorizarii.

Ministerul de Justiție punctează că este oportun ca inițiatorii să analizeze necesitatea unor informații suplimentare din perspectiva evaluării impactului proiectului de lege asupra mediului de afaceri.

Se precizează, de asemenea, că îi revine Ministerului Afacerilor Externe competența să se pronunțe asupra compatibilității soluțiilor cuprinse în proiectul legsilativ raportat la libera circulație a mărfurilor pe piața unică a UE, precum și cu ansamblul legislației Uniunii Europene și cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene relevantă în materie. De asemenea, având în vedere că măsurile cuprinse în proiectul de act normativ sunt susceptibile de a avea impact anticoncurențial, revine și Consiliului Concurenței competența de a se pronunța asupra acestui aspect.

Ministerul Justiției atrage atenția și asupra importanței prezenței unor criterii clare și obiective.  Astfel „având în vedere că motivarea actului administrativ reprezintă o condiție de legalitate, omisiunea de a institui criterii clare și obiective care să permită controlul jurisdicțional reprezintă o împrejurare de natură să conducă la încălcarea prevederilor art. 1 alin. (3) și (5) din Constituție” se menționează în nota institutiei.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a lansat in consultare publica in luna august uin proiect de lege care va asigura cadrul normativ pentru dezvoltarea rețelelor 5G în România. Proiectul se afla in prezent in fata de avizare interministeriala. In cadrul sau se prevede ca decizia de aprobare a solicitarii furnizorilor de a participa în acest proces va fi acordată prin decizie a Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT).

https://www.puterea.ro/ministerul-justitiei-proiectul-de-lege-5g-are-nevoie-de-criterii-clare-si-obiective-in-decizia-de-certificare-a-furnizorilor-de-echipamente/

Mai multe articole despre:
ancom dezbatere 5 g 5g romania