MENIU

Minerii, faţă în faţă cu Rareş Bogdan, după un marş al disperării: 320 de km pe jos!

Treizeci de mineri au fost, luni seară, invitaţii lui Rareş Bogdan în platoul emisiunii Jocuri de Putere de la Realitatea TV. După un marş de 320 de km până la Bucureşti şi negocieri cu reprezentanţii Guvernului.

Minerii au vorbit despre importanţa steagului României, purtat pe umeri de fiecare dintre ei, de-a lungul celor 7 zile în care au parcurs 320 de km, dar şi despre disperarea care i-a împins să facă acest gest.

"Am venit la Bucureşti pentru o idee naţională, o emblemă a economiei româneşti, CET Oltenia", au spus reprezentanţii minerilor, 30 dintre aceştia fiind prezenţi în studioul Realitatea TV.

Scriitorul Laurian Stănchescu, care i-a însoţit pe mineri, a explicat: "Când am văzut ce se întâmplă cu CET Oltenia, era o suferinţă fără margini. M-m gândit cum am putea crea un orizont naţional, pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce se întâmplă. Aşa am venit cu ideea marşului, grevele, chiar şi cele ale foamei, erau perimate.

Am plecat luni dimineaţa, la ora 7, dar aseară am ajuns în Bucureşti, am făcut 320 de km în 7 zile".

Dumitru Pârvulescu, liderul de sindicat, a vorbit despre cauzele care au dus la situaţia din prezent, dar şi despre posibila soluţie.

"În sistemul energetic din România se întâmplă numai lucruri anormale. Suntem exportatori de energie, dar ai unei enegii pe care o plătim, noi, românii, acele certificate verzi. Acea energie subvenţionată de români este exportată şi nu este normal, ar trebui ca autorităţile să se sesizeze. Piaţa de energie, piaţa zilei următoare, s-a ajuns ca această piaţă să fie cea principală, unde se speculează. Cum poate o companie să îşi facă un plan de afaceri dacă este forţată să vândă de pe o zi pe alta? E o industrie complexă.

Legat de CET Oltenia, dincolo de chestiunile grave care vizează toţi colegii din toate companiile şi le decapitalizează într-un interes ascuns, de a fi vândute pe nimic. Particularizat la Oltenia e şi cazul Laurenţiu Ciurel, un om mai puternic decât miniştri. Ani de zile acest om a făcut legea în judeţul Gorj, a încălcat toate regulile. A luat o companie pe profit și a adus-o în situația actuală.

Din păcate, acum mai sunt 15.200 de salariaţi. 3000 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă în 2015, iar în 2016 se doreşte plecarea a încă 2000 de persoane. A trebuit să facem eforturi colosale, ca să echilibrăm situaţia: reduceri de personal şi de salarii. Am ajuns la limită. Nu se mai poate face o restructurare: înseamnă să arunci 2000 de persoane pe o piaţă destabilizată a muncii, oameni care aunt departe de vârsta de pensionare.

Soluţia este externă, a mediului în care se face piaţa de energie, şi ar ajuta toţi producătorii, nu doar CET Oltenia, dacă statul şi-ar face datoria", a concluzionat Pârvulescu.

Dacă mineritul ”se duce”, tot ce le-a rămas celor câteva mii de angajați de la CE Oltenia este ”să-și facă bagajele și să ia calea pribegiei”, susține Manu Tomescu, lider sindical în CE Oltenia, care a venit 320 de kilometri pe jos până în București pentru a protesta.

”Am doi copii, un băiat și o fată. Copiii mei au înțeles, am mai făcut proteste. S-au obișnuit. Băiatul cel mare are 21 de ani, nu știa numele politicienilor, dar, de când tatăl lui a devenit sindicalist, a postat pe Facebook că e mândru de mine. Avem și noi dorințe, așteptări, avem nevoie de un trai decent, vrem să ne creștem copiii în România, vrem să înceapă să se guverneze și pentru România. După '90, în Gorj și-n Oltenia, toată industria este fier-vechi. Tot ce ne-a rămas este mineritul. Dacă se duce mineritul, noi suntem obligați să ne facem bagajele și să luăm calea pribegiei. Venim să ne apărăm locurile de muncă”, a explicat Tomescu.