MENIU

Mike Pompeo, discuții în Arabia Saudită despre răspunsul la atacuri

Șeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a plecat în Arabia Saudită pentru a discuta despre „răspunsul" SUA la atacurile asupra instalaţiilor petroliere saudite, a anunţat marți vicepreşedintele american Mike Pence.  „Suntem pregătiți și suntem gata să ripostăm!”, a dat asigurări Pence.

Administraţia americană a acuzat Iranul că este responsabil pentru atacurile care au lovit producţia de petrol.

„Vă promit: suntem pregătiţi", a declarat Mike Pence într-un discurs susţinut în faţa fundaţiei conservatoare Heritage de la Washington.

„Suntem gata să ripostăm şi suntem gata să ne apărăm interesele noastre şi aliaţii noştri din regiune", a adăugat Mike Pence, potrivit agerpres.ro.

Iranul „pare" a fi „în spatele acestor atacuri", a apreciat el, reluând formularea prudentă a lui Donald Trump.

„Serviciile noastre de informaţii analizează probele chiar în acest moment", a explicat Pence, precizând că preşedintele american va decide ce este de făcut „în următoarele zile".

„Dacă Iranul a comis acest ultim atac pentru a face presiune asupra preşedintelui Trump pentru ca el să cedeze, strategia sa este sortită eşecului. SUA vor face tot ce este necesar pentru a ne apăra ţara, soldaţii şi aliaţii în Golf", a mai spus Pence.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că este de părere că Iranul pare să fie responsabil de cele două atacuri cu drone din Arabia Saudită.

Statele Unite: Iranul, responsabil pentru atacurile din Arabia Saudită

Mesajul liderului de la Casa Albă a venit la scurt timp după ce coaliția internaţională condusă de saudiți a transmis că atacurile din Arabia Saudită din 14 septembrie au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că este de părere că Iranul pare să fie responsabil de cele două atacuri cu drone din Arabia Saudită. Mesajul liderului de la Casa Albă vine la scurt timp după ce coaliția internaţională condusă de saudiți a transmis că atacurile au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen.

La rândul său, Iranul a catalogat drept „inacceptabile" acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită.

Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.

În același timp, preşedintele iranian Hassan Rohani consideră că atacurile rebelilor yemeniți asupra Arabiei Saudite sunt justificate. Rohani a declarat că aceştia „nu fac decât să se apere" de bombardamentele saudite.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat luni "extrem de îngrijorat de riscul de escaladare" după atacul asupra unor instalaţii petroliere din Arabia Saudită, acuzând Teheranul că "destabilizează întregul" Orient Mijlociu, într-un interviu pentru AFP la Bagdad, citat de agerpres.ro.