MENIU

Premierul a bătut palma cu poliţiştii: 4.000 de angajări în acest an, 10.000 de maşini noi

<p>Mihai Tudose, &icirc;nt&acirc;lnire cu poliţiştii</p>
Mihai Tudose
<p>Mihai Tudose, &icirc;nt&acirc;lnire cu poliţiştii</p>

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, luni dimineaţa, cu reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie şi a convenit cu aceştia mai multe măsuri, printre care achiziţionarea unui număr de 10.000 de autoturisme noi, schimbarea Statutului poliţiştilor, precum şi deblocarea a minim 4.000 de posturi în sistem. Discuţiile au loc după tragicul incident petrecut în weekend la Suceava, când un agent de poliţie a fost înjunghiat mortal pe peronul unei gări.

Sindicaliştii din Poliţie au declarat, la ieşirea de la discuţiile cu premierul Mihai Tudose, că premierul le-a promis că va da curs solicitărilor pe care aceştia le-au prezentat într-un timp cât mai scurt.

"Am convenit să trecem la achiziţionarea a 10.000 de autoturisme urgent. Într-un termen cât mai scurt, vom schimba Statulul poliţiştilor, în maxim o lună, o lună şi jumătate. Aici va fi introdus şi Ghidul carierei care să nu mai fie schimbat cu fiecare nou ministru. Există un ordin care spune că patrula este alcătuită din 2 poliţişti, nu unul singur sau un poliţist şi unul de la Poliţia Locală", a declarat Iulian Surugiu, unul dintre liderii de sindicat care au participat la negocierile cu premierul Tudose.

Potrivit liderului de sindicat, toate măsurile convenite cu premierul se vor pune în aplicare "urgent", maxim o lună sau două, "altfel vom ieşi în stradă şi nimeni nu îşi doreşte acest lucru".

"Vor fi deblocate atâtea posturi câte avem nevoie. Am cerut ca minim 4.000 de oameni să fie angajaţi în acest an. Premierul a fost de acord să ne dea chiar mai mulţi", a precizat Iulian Surugiu, care a spus că a întâlnit un prim-ministru "care ştie ce vrea, un om hotărât".

Reacţia premierului: "Cei de la sindicate au venit cu o idee foarte bună, ca promoţia de agenţi din 2018 să fie încadrată de anul acesta, vom găsi o modalitate să facem acest lucru. După doi ani de şcoală, un tânăr agent este mai bine pregătit decât unul luat de pe stradă", a declarat primul-ministru în cursul zilei de luni.

Poliţiştii au ajuns la un acord cu premierul Tudose şi cu privire la o reformă a activităţii Poliţiei astfel încât să fie mai mulţi poliţişti în stradă şi mai puţini în birouri, iar sporurile salariale să fie legate de activitatea din teren.

Poliţiştii i-au solicitat lui Tudose să ceară Parchetului o situaţie a dosarelor penale din România, iar acolo unde se depăşeşte un dosar o perioadă de 3-6 luni să fie cerute explicaţii. "Dosarele nerezovate în termen rezonabil duc către corupţie. Nu putem tolera acest lucru", a explicat liderul de sindicat.

În prealabil, premierul Mihai Tudose i-a solicitat ministrului de Interne, Carmen Dan, un raport cu măsurile avute în vedere după tragicul incident petrecut la Suceva, când un agent de poliţie a fost înjunghiat mortal de un tânăr.

Poziţia Guvernului României după întâlnirea cu Sindicatele din Poliţie:

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție din România pentru a discuta despre necesarul de personal și dotarea de care au nevoie polițiștii, precum și despre aprobarea unui Statut al polițistului, care să includă mențiuni cu privire la asigurarea medicală și salarizare.

Șeful Executivului a subliniat că este necesar un Statut al polițistului, elaborat împreună cu reprezentanții structurilor asociative ale acestora, și care să definească foarte clar drepturile și aspectele specifice acestei profesii. Un aspect important s-a referit la modificările ce trebuie făcute cu privire la asigurarea medicală, astfel încât aceasta să fie în concordanță cu riscurile pe care le presupune profesia de polițist.

De asemenea, prim-ministrul Tudose a arătat că înțelege solicitările sindicatului cu privire la dotările de care au nevoie polițiștii și va prezenta în scurt timp o soluție, urmare a unei analize cerute ministrului Afacerilor Interne, și care să țină cont de constrângerile bugetare.

În ceea ce privește necesarul de personal, premierul a menționat că rolul Comitetului interministerial constituit joi, printr-o Ordonanță adoptată de Guvern, este tocmai acesta de a audita posturile din administrație, inclusiv pe cele din poliție, și de a veni cu soluții astfel încât în fiecare domeniu să existe eficiență a personalului. Totodată, prim-ministrul s-a arătat deschis la propunerea reprezentanților Sindicatului Național al Agenților de Poliție din România de a flexibiliza modul și perioada de școlarizare a agenților de poliție astfel încât promovarea în carieră să se facă treptat și să se bazeze și pe activitatea practică la locul de muncă.

Nu în ultimul rând, prim-ministrul Tudose a transmis reprezentanților sindicatului polițiștilor că a cerut ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, o analiză și soluții cu privire la solicitarea lor de majorare a salariilor.

Reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție din România au mulțumit pentru deschidere și au arătat că este prima dată când un prim-ministru îi invită la discuții și se apleacă asupra problemelor cu care se confruntă.

Negocieri şi la MAI

Luni dimineaţă, începând cu ora 10.30, conducerea MAI a avut o întrevedere la sediul ministerului cu reprezentanţi ai tuturor structurilor sindicale din Poliţie.

Sindicaliştii au venit cu mai multe propuneri către ministerul condus de Carmen Dan: rezolvarea deficitului de personal, salarii mai mari pentru poliţişti, o durată mai scurtă a şcolarizării pentru agenţi (un singur an, faţă de doi cum e în prezent).

Printre problemele cu care se confruntă Poliţia Română, sindicaliştii au amintit şi dotarea precară (maşini foarte vechi, pistoale din anii 1960). Poliţiştii propun schimbarea modului de lucru şi vor mai puţini angajaţi la birouri şi mai mulţi pe teren.

Premierul a anunţat, sâmbătă, că patrulele nu vor mai fi niciodată asigurate de un singur poliţist, el afirmând că a discutat cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, după ce poliţistul Sorin Vezeteu a fost omorât, joi noaptea, în gara Burdujeni din Suceava de un tânăr de 23 de ani.

”Gradul de periculozitate al acelei munci de a patrula de unul singur este înfiorător. Şi nu patrulează în locuri liniştite, ci patrulează în cele în care există potenţial negativ. Patrulele nu vor mai fi niciodată asigurate de un singur om. Îşi pune viaţa în pericol absolut gratuit”, a declarat sâmbătă Mihai Tudose.

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat, pentru Mediafax, că, ţinând cont de efectivele actuale, nu se poate face patrularea cu doi oameni, aşa cum a cerut premierul Tudose, fiind nevoie de 20.000 de oameni angajaţi la nivel naţional.

Sindicalistul a precizat că sunt două modalităţi pentru ca patrularea să nu se mai facă cu un singur om: ori se restrâng posturile de poliţie teritoriale, ceea ce înseamnă închiderea unora dintre acestea, ori se angajează oameni.

Sorin Vezeteu, poliţist de la Transporturi Feroviare, a fost omorât, joi noaptea, în gara din Suceava, de un tânăr de 24 de ani. Poliţistul a murit sub o ploaie de lovituri, aplicate cu arma albă de către ucigaş, oamenii legii precizând că pe corpul victimei au fost găsite în jur de 40 de lovituri. Agresorul, un tânăr de 24 de ani, din comuna Valea Moldovei, şi-a recunoscut fapta imediat după comiterea ei şi le-a spus poliţiştilor de la faţa locului că nu regretă nimic. El a fost arestat pentru o perioadă de 30 de zile.

Mai multe articole despre:
Mihai Tudose