MENIU

Metoda „originală” prin care sindicalistul Rădoi de la metrou voia să tranșeze disputa cu fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă

Ion Rădoi, fost șef al sindicatului de la metro. Foto/Arhivă

​Liderul sindicatului de la Metrou, Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA pentru fraude la metrou cu firma sindicatului, a făcut tot posibilul ca să îndepărteze orice persoană sau instituție care se apropia de „averea” sa. Pe grupurile interne ale sindicatului susținătorii lui Rădoi discutau chiar să pună un preț pe capetele lui Drulă și a șefului Metrorex de atunci, să angajeze „racheți ucraineni”.

Pe 26 martie 2021, după ce fostul ministru Drulă a denunțat contractele Metrorex cu sindicatul de la metrou care deținea spațiile comerciale din stații și a demarat campania de demolare a chioșcurilor, sindicatul USLM condus de Ion Rădoi a generat o grevă ilegală ce a paralizat timp de o zi Capitala.

Metrorex cuantifica atunci pierderile din acea zi de gravă la circa 2,8 milioane de lei. Ulterior, în iulie 2021, Ion Rădoi a fost săltat de DNA și plasat sub control judiciar.

În aprilie 2022 Ion Rădoi a fost trimis în judecată de DNA, procurării acuzând că firma sindicatului condus de el ar fi încasat ilegal peste 10 milioane de lei pentru spațiile de la metrou

Susținătorii lui Rădoi cereau „preț pe capetele” lui Drulă și Paraschiv (Metrorex)

În câteva extrase din rechizitoriul procurorilor DNA trimis la instanță și consultate de HotNews.ro este detaliată implicarea lui Ion Rădoi în organizarea grevei generale de la metrou din martie 2021.

Nu doar implicarea lui Rădoi este surprinsă de procurori, ci și implicarea apropiaților săi sau membri ai sindicatului care au pledat inclusiv la punerea „unui preț pe capetele” ministrului Drulă și a directorului Metrorex de atunci Ștefan Paraschiv.

Pe un grup de Whatsapp al sindicatului de la metrou, unul dintre membri a propus să fie pus „preț pe capetele lui Drulă și Paraschiv, prin angajarea unor racheți ucrainieni, „ceva de calitate”, care să fie plătiți în urma donațiilor celor 5000 angajați - fiecare câte 1000 lei”, urmând a fi strânsă suma de 1 milion euro”, se arată în rechizitoriu.

”hai pe ei”...”cât dreaq costă niște racheti d-aia ucraineni?” ...”hai naiba să punem preț pe capetele lor”...”5000 de angajați dacă donează fiecare 1000 lei...facem vreun milion de euro. Și luăm ceva de calitate”...”punem preț pe 2 capete...drulă și directorul... si-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace”...”păi altfel nu se mai poate.ajungem la disperare.”...”da-i în morții lor...”

Procurorii mai susțin că Rădoi „a dat dispoziție să nu se comunice mesaje de grevă, pentru a nu fi descoperiți, mobilizarea urmând a se face de ”liderii” din linia a 2 a si a 3 de sindicat. Aceștia, în mesajele de mobilizare transmise pe whatsapp, au comunicat codat folosind cuvinte ”la cafea”, ”la mutat dulapuri”, pentru a se aduna în subteran la sediul sindicatului.

Rădoi ar fi închiriat un spațiu comercial de la metrou firmei fiului său cu 1.100 de lei/lună care la rândul său a sub-închiriat cu 3.000 de euro/lună unui supermarket

În rechizitoriul trimis la instanță, procurorii DNA mai susțin că firma sindicatului „SINDOMET, cu știința și acordul lui Rădoi Ion, a acceptat obținerea unor beneficii importante, este cea a acceptării unei singure subînchirierii a spațiului comercial, situat în stația Grozăvești, al cărui beneficiar în fapt era fiul lui Rădoi Ion, Rădoi Răzvan”.

„Acesta, prin intermediul firmei RFIT GYM la care asociat și administrator era mama sa, a subînchiriat spațiul închiriat de la SINDOMET cu 1.100 lei/ lună, unui supermarket MEGA IMAGE, în schimbul unei chirii de peste 3.000 euro/lună”, susțin procurorii DNA.

Potrivit acestora, „sumele obținute de firma controlată de Rădoi Răzvan din subînchirierea spațiului către MEGA IMAGE din anul 2012 și până în 2021, astfel cum rezultă din documentele înaintate de MEGA IMAGE variau între 31.200 euro fără TVA și 33.600 euro fără TVA/an, beneficiul total obținut din subînchiriere fiind de 237.600 euro fără TVA.”