MENIU

Mesajul supraviețuitorilor Holocaustului pentru Putin: „Ia-ți trupele și ieșiți din Ucraina! Noi vrem pace!”

Proteste Rusia Foto: Profi Media

Revoltă și indignare în lume după gestul polițiștilor ruși de a reține o bătrână de 78 de ani care s-a alăturat protestatarilor tineri de la Sankt Petresburg. Femeia, care abia se vedea printre manifestanți, ținea două pancarte în mână cu mesaje împotriva războiului. Este supraviețuitoare a celui de-AL Doilea Război Mondial. De la începerea invaziei în Ucraina, rușii au continuat să iasă în stradă să protesteze, în pofida arestărilor masive dictate de regimul lui Putin. Asta în timp ce ucrainenii disperați îi transmit lui Putin să oprească atactul asupra Ucrainei. 

Mai mulți mascați s-au apropiat de femeia în vârstă, au înconjurat-o și au scos-o din mulțime, în timp ce manifestanții strigau către polițiști să se oprească. Yelena Osipova, o supraviețuitoare a asediului nazist de la Leningrad, astăzi Sankt Petersburg, purta o pancartă pe care scria: „Soldat, aruncă-ți arma și vei fi un adevărat erou!”.

Bătrânii care au trecut prin războaie sunt cei care îl critică cel mai mult pe Vladimir Putin. Mai mulți supraviețuitori ai Holocaustului, adăpostiți într-un buncăr din Ucraina i-au transmis lui Putin să își ia trupele și să plece.

„Numele meu este Romanova Valentina Iosipovna. M-am născut în Ucraina. Am înfruntat bombardamentul din Kiev, din iunie 1944. Am înfruntat bombardamentul din Kiev din 24 februarie 2022 și bombardamentul continuă. Putin, ia-ți trupele și ieșiți din Ucraina! Noi vrem pace! Noi vrem pace!”, spune una dintre femei. 

„Azi mă confrunt din nou cu război în Kiev, în 2022. Este îngrozitor! Putin, îmi doresc să mori! Pleacă din țara mea, să nu te mai vedem și să nu te mai auzim! Noi vrem pace! Noi vrem pace!”, i-a transmis liderului de la Kremlin o altă femeie.

Între timp, marile orașe din Rusia sunt paralizate în fiecare zi de proteste masive. 

Oamenii cer să se oprească războiul, iar răspunsul forțelor de ordine a fost agresiv. Trupele speciale sosite în număr mare și înarmate până în dinți i-au forțat pe protestatari să plece spre case, iar cei care s-au opus au fost arestați.

Rușii au ieșit și miercuri, pentru a șaptea seară să protesteze împotriva războiului din Ucraina.

VIDEO Proteste uriașe în Rusia contra invaziei lui Putin în Ucraina - Rușii strigă „NU războiului!” la Moscova, Sankt Petersburg

Mulțimea manifestanților devine cu fiecare zi mai mare, oamenii sunt tot mai speriați din cauza crizei economice în care se adâncește Rusia. Scăderea rublei și sancțiunile Occidentului îi îngrijorează tot mai mult pe oamenii de rând, iar cenzura a devenit deja o mare problemă, potrivit Realitatea PLUS.