MENIU

Medicul Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă despre ce și cum să mâcăm în post: „5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe”

Medicul Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă despre ce și cum să mâcăm în post. Foto: Facebook

Într-o lume în care industria alimentară ne oferă o varietate nelimitată de opțiuni, este important să fim conștienți de ceea ce mâncăm și cum ne hrănim organismul. Medicul Tudor Ciuhodaru a ridicat un semnal de alarmă în privința alimentației în timpul postului, oferindu-ne 5 lucruri esențiale care ne pot ajuta să evităm ajungerea la serviciile de urgență.

Postul reprezintă o perioadă în care mulți dintre noi aleg să renunțe la anumite alimente sau să adopte dietă vegetariană sau vegană. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la aportul de nutrienți, vitamine și minerale, precum și la modul în care combinăm alimentele. Pentru a ne asigura o hrănire corectă și echilibrată în timpul postului, trebuie să avem în vedere aceste 5 aspecte esențiale recomandate de Medicul Tudor Ciuhodaru.

„A. Riscuri:
1. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.
2. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.
3. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă.
4. Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.
B. Concret- un regim alimentar echilibrat- trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:
1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;
 
Smoothie cu ananas pentru slăbit - E bine să folosești încă 3 fructe pentru o băutură perfectă
 
2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;
3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);
4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.
Rețineți:
1. Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.
2. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital.”, spune medicul, în cea mai recentă postare a sa pe pagina oficială de Facebook.
Meniuri de post care nu îngrașă. Recomandările nutriționistului - Ce este bine să evităm