MENIU

VIDEO Mărturii CUTREMURĂTOARE ale unui fost pacient COVID, după 3 săptămâni petrecute la ATI, în spitalul din Lețcani: "M-am detubat singur..."

Spital România - Imagine de arhivă

Un bărbat de 54 de ani care a stat trei săptămâni la Terapie Intensivă în spitalul din Lețcani face mărturii cutremurătoare. Pacientul, bolnav grav de COVID-19, a fost de două ori intubat și de trei ori resuscitat. Gabriel Toma descrie cum zile întregi a stat ţintuit la pat, legat de mâini, fără să i se explice de ce, și acuză modul inuman în care a fost tratat. Medicii i-au dat doar 2% de supraviețuire, relatează Realitatea PLUS. 

Gabriel Toma are 54 de ani şi a fost internat la spitalul din Iași după ce s-a infectat cu virusul SARS-Co-V-2. A stat 32 de zile în unitatea medicală, iar trei săptămâni le-a petrecut la Terapie Intensivă în controversatul Spital Modular de la Leţcani. Bărbatul a povestit pe o pagină de socializare momentele cumplite prin care a trecut.

"De trei ori resuscitat, de două ori intubat. M-am detubat singur... Detubarea a fost şansa mea, personalul medical renunţând la acest procedeu, punându-mi o mască CPAP", a scris bărbatul pe contul său de socializare.

Bărbatul a mai povestit că de două ori a încercat să fugă din spital, speriat că niciun medic nu venea să comunice cu el. Mai mult, familia lui fusese anunțată că are șanse minime de supraviețuire.

“Aşa le-au spus aparţinătorilor mei, care căutau preot pentru deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale părinţilor, la sfatul lor, ca să se pregătească”, povestește acesta.

Bolnav fiind, Gabriel Toma a reușit să dărâme un monitor şi a aruncat cu el în uşă, în încercarea de a scăpa: "M-au găsit de două ori cianotic, detubat, ţinând în mână tubul. Mai şi glumeau, că arătam ca Statuia Libertăţii, cu mâna întinsă în sus, cu tubul în ea. Nu supravegheau nimic!"

Bărbatul a mai povestit că a fost legat de pat cu feșe, nicidecum cu dispozitive speciale, iar starea de agitație pe care a avut-o în spital a pus-o pe seama lipsei de empatie a medicilor.

Specialiştii susțin însă că agitaţia psihomotorie la unii pacienţi COVID-19 este determinată, de multe ori, de boala în sine.