MENIU

Mare atenţie. Nu consumaţi lapte de soia dacă suferiţi de aceste boli

<p>Mare atenţie. Nu consumaţi lapte de soia dacă suferiţi de aceste boli</p>

Cunoscut pentru efectele benefice asupra sănătății, laptele de soia nu este indicat tuturor persoanelor. Îți spunem care sunt precauțiile de care este bine să ții cont.

Laptele de soia conține izoflavone, compuși din familia fitoestrogenilor. Aceștia sunt hormoni vegetali bogați în fibre și în acizi grași polinesaturați. Sub acțiunea lor, scade coelsterolul „rău“ (LDL) și se echilibrarează tensiunea arterială.

Laptele de soia este bogat în vitamine, minerale, proteine vegetale și acizi grași Omega-3. Nutriționiștii îl recomandă în curele de slăbire, pentru că este hrănitor și are aport caloric scăzut (40 kcal/100 ml).
Scut anticancer – sau nu?

Efectul anticancerigen al acestui produs este controversat. Se crede că, împreună cu o alimentație variată, laptele de soia scade riscul apariției cancerului la sân. În schimb, la femeile care au avut deja cancer la sân sau care au antecedente familiale, consumul de produse pe bază de soia nu este indicat.

Interzis în hipotiroidie și în sarcină

La suferinzii de hipotiroidie, consumul exagerat de soia poate dăuna funcționării glandei, scăzând absorbția iodului. Autoritățile sanitare europene recomandă gravidelor să consume cu prudență produse cu soia, pentru că efectele acestora asupra fătului nu sunt cunoscute cu exactitate și pentru că există riscul unor reacții alergice. Din același motiv, laptele cu soia nu trebuie administrat coppiilor mai mici de 1 an.

Nu depăși doza zilnică de 1 mg de izoflavonă/kg corp. De pildă, dacă ai 50 de kg, nu consuma mai mult de 50 mg izoflavone. Un pahar cu lapte de soia oferă 31- 98,5 mg izoflavone.

Sursa: clicksanatate.ro

Mai multe articole despre:
sănătate boli afecţiuni lapte de soia