MENIU

Mare atenţie! Cercetătorii avertizează că roşiile ţuguiate sunt periculoase

Mare atenţie! Cercetătorii avertizează că roşiile ţuguiate sunt periculoase

Probabil ai observat în ultimii ani, apariția roșiilor țuguiate, românești, pe tarabele din piață. Foarte multă lume le cumpără, ba mai mult, unele persoane cumpără doar acest tip de roșii, cu moț, deoarece sunt siguri că sunt românești și au încredere în agricultura autohtonă.

Într-adevăr, sunt mai gustoase decât cele importate, dar din păcate nu și mai sănătoase, scrie fitness-nutritie.ro

Nu te-ai întrebat niciodată de ce au acel moț? Ei bine, este o malformație apărută în urma utilizării în exces a următoarelor substanțe:

  • Ethrel – stimulent de coacere (ilegal în România)
  • 2.4-D – stimulent și pesticid de tip hormonal

"Orice exces duce la acumulare în plantă, în fructe și implicit la efecte toxice asupra organismului consumatorului", declară Floarea Burniche, cercetător Stația de Cercetare Experimentală Buzău.

"Stimulenții pentru fructificare, pe bază de 2.4-D, un erbicid care stimulează legarea florilor, produc un mucron (țugui) la vârful fructului. Există și un hibrid bulgăresc, prekos, care prezintă, prin caracterul său de hibrid, un mic mucron, de circa 3 mm. Însă, când 2.4-D este aplicat necorespunzător, acel țugui este mai mare, foarte bine evidențiat, având dimensiunea de 4 mm. – 6 mm. Prin folosirea excesivă a acestui stimulent, fructele pot avea aspect de gogoşar, iar atunci când se taie se observă că pericardul este desprins de partea interioară", a explicat Marcel Costache, director general la Institutul de Legumicultură și Floricultură Vidra (ILFV).

Mai multe articole despre:
piaţă roşii roşii ţuguiate