MENIU

Marcel Ciolacu, despre aderarea României la Schengen: "Este clar că Europa nu mai poate amâna această decizie!"

Marcel Ciolacu, președintele PSD, președintele Camerei Deputaților Foto: INQUAM/Octav Ganea

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, susține, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că "războiul din Ucraina a transformat Portul Constanța în cel mai important port de la Marea Neagră", subliniind, în context, importanța ca România să se afle în spațiul Schengen. "Dacă România ar fi în Schengen, mărfurile care vor trece prin acest port vor ajunge mult mai repede în Vest. Este clar că Europa nu mai poate amâna această decizie!", a arătat liderul social-democraților. 

"Războiul din Ucraina a transformat Portul Constanța în cel mai important port de la Marea Neagră!
 
Am transmis astăzi, alături de ministrul Transporturilor, dl Sorin Grindeanu, autorităților portuare un mesaj foarte clar: vrem ca România să folosească această oportunitate din punct de vedere strategic - să insistăm pentru aderarea la Spațiul Schengen, dar și din perspectivă economică - să transportăm mai multă marfă către statele din Uniunea Europeană.
 
Dacă România ar fi în Schengen, mărfurile care vor trece prin acest port vor ajunge mult mai repede în Vest. Este clar că Europa nu mai poate amâna această decizie!", se arată în mesajul postat de Ciolacu, pe Facebook. 
 
Aderarea României la Spaţiul Schengen este, pentru România, atât un drept cât şi o obligaţie:  un drept ce decurge din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, dar şi o obligatie izvorâtă din însuşi Actul de Aderare la Uniunea Europeană, se arată pe site-ul MAE, la rubrica Dosar de actualitate.

Potrivit sursei citate, aderarea Românie la Spaţiul Schengen se constituie totodată într-un proces complex, etapizat, al cărui scop este îndeplinirea standardelor tehnice, legislative şi operaţionale, care să permită în final luarea deciziei de ridicare a controalelor la frontierele interne maritime, aeriene şi terestre.

Până în prezent România a parcurs cu succes toate etapele tehnice necesare. Evaluarea celor şapte domenii de interes (cooperare poliţienească, protecţia datelor, consulate, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre, SIS/SIRENE) a concluzionat că România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen, susține MAE.

Reamintim însă că finalizarea procesului de aderare la Spaţiul Schengen este supusă deciziei unanime a statelor membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

"În prezent România aplică majoritatea dispoziţiilor acquisului Schengen şi acţionează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuţie semnificativă la însăşi securitatea Spaţiului Schengen,  gestionând cu responsabilitate şi eficienţă peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

În contextul provocărilor de securitate actuale, finalizarea cât mai urgentă a procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen apare ca o necesitate, o expresie a încrederii în valorile europene dar mai ales un plus de securitate pentru cetăţenii europeni", mai arată Ministerul român al Afacerilor Externe.