MENIU

Marcel Ciolacu, despre consumul de droguri în școală: "Cotele încep să crească" - planul premierului a fost anunțat

Marcel Ciolacu trage un semnal de alarmă privind consumul de droguri în școli. Premierul susține că, deși nu putem vorbi despre un flagel în ceea ce priveşte bullyingul sau violenţa, observăm o creștere a consumului de droguri în şcoli. La finalul unei întâlniri de lucru cu ministrul Educației, Ciolacu a cerut elaborarea unui program coerent în ceea ce priveşte combaterea consumului de droguri în şcoli.

Marcel Ciolacu a declarat, marți, după o întâlnire de lucru avută cu Ligia Deca, ministrul Educației, că trebuie să se ia măsuri pentru combaterea violenței în școli, și nu să se acționeze după producerea unor eventuale incidente. În plus, premierul a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea consumului de droguri în școli.

"Am vorbit despre siguranţa în şcoli. Va trebui, împreună cu Ministerul de Interne, mai ales în această perioadă de vacanţă - să nu o pierdem, să nu venim numai când începe şcoala să facem modificări... Trebuie să profităm de perioada de vacanţă şi să acoperim cât mai bine violenţa în şcoli şi nu să intervenim numai atunci când se întâmplă ceva. Partea de prevenţie este mai importantă decât intervenţia. Nu avem violenţe foarte mari. Vedem cu toţii că suntem campioni la ştiri negative. Nu avem încă un flagel în ceea ce priveşte bullyingul sau violenţa”, a declarat, marți, Marcel Ciolacu, după o întâlnire de lucru cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca. 

În schimb, spune Marcel Ciolacu, cotele în ceea ce priveşte consumul de droguri în şcoli încep să creasacă.

"Nu trebuie să ascundem acest lucru, ci trebuie să vorbim despre el, trebuie psihologi în şcoli care să ajute copiii care au căzut în această tentaţie. Vorbim, totuşi, de nişte copii, de nişte adolescenţi. Trebuie ajutaţi să depăşească cât mai repede. Nu sunt o paria a societăţii. Dimpotrivă, dezvoltarea aduce şi astfel de lucruri. Statul român are obligaţia de a interveni şi de a face tot efortul. O să avem o discuţie şi cu domnul ministru de Interne şi cred că putem începe, pe 15 septembrie sau când începe noul an şcolar, să avem un program coerent în ceea ce priveşte consumul de droguri în şcoli, mai ales în zonele urbane aglomerate”, a spus Marcel Ciolacu.

Consumul de droguri în școală, un fenomen scăpat de sub control

Anual, Agenţia Naţională Antidrog elaborează Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România (cu date din anul anterior), document de referinţă pentru specialiştii şi practicienii în domeniul drogurilor, pentru decidenţi şi pentru orice persoană interesată de ultimele tendinţe înregistrate în evoluţia acestui fenomen.

Raportul național privind situația drogurilor 2022, realizat de specialiștii ANA, cuprinde cele mai recente date şi informaţii legate de consumul şi traficul de droguri în România, fiind evidenţiate tendinţele de evoluţie înregistrate de ţara noastră, atât pe linia prevenirii consumului de droguri, cât şi pe cea a combaterii traficului de droguri, precum şi măsurile adoptate de instituţiile publice faţă de problematica drogurilor. Precizăm că datele analizate sunt cele înregistrate la nivelul anului 2021.

Agenția Națională Antidrog, alături de alte structuri ale MAI, într-un liceu din Capitală - Mobilizare impresionantă de forțe pentru prevenirea consumului de droguri în școli

Principalele droguri consumate în România 

Un procent de 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). 

Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară.

La nivel regional, indiferent de tipul drogului consumat, cele mai mari prevalenţe ale consumului de droguri se înregistrează în regiunea Bucureşti/ Ilfov.

Referitor la solicitările de tratament ca urmare a consumului de droguri, similar anului anterior, când s-a observat o scădere semnificativă a numărului de persoane consumatoare de droguri care solicită asistenţă, se consolidează această evoluție descendentă, înregistrându-se 3.097 persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistenţă, ceea ce înseamnă cu 10% mai puțin față de anul anterior, în principal pentru consum de canabis, opioide şi noi substanţe psihoactive. La fel ca și în anii anteriori, solicitările de asistență ca urmare a problemelor cauzate de consumul de canabis reprezintă peste 50% dintre cererile de tratament.

Câți români mor din cauza drogurilor

În ceea ce priveşte decesele cauzate de consumul de droguri, au fost înregistrate 30 decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 decese prin supradoză. Numărul cazurilor de decese asociate consumului de droguri continuă să scadă. Vârsta medie de deces rămâne în continuare peste 30 ani.