MENIU

Mâncarea în timpul verii: 5 mituri care îţi pot face foarte rău

Pe măsură ce temperatura de afară creşte, cresc şi şansele că alimentele să se altereze rapid. Tocmai de aceea, potrivit unor studii de specialitate, numărul intoxicărilor alimentare este mare între lunile mai şi septembrie, când oamenii merg la picnic sau mănâncă în aer liber. Iată 5 mituri false despre siguranţă alimentară pe timp de vara şi faptele care te ajută să rămâi sănătos.

Mit # 1: Mâncarea este în siguranţă într-o geantă frigorifică

„Viaţa începe la 4 grade”, spun Bethany Thayer dietician la Academy of Nutrition and Dietetics. „Dacă temperatura din geantă este mai ridicată de atât, microorganismele cauzatoare de boli se multiplică”. Pentru a păstra mâncarea proaspătă, umple 75% din capacitatea geantii mai întâi cu mâncarea apoi adaugă geata sau pungi de geata cele 25% rămase. Transportă geanta într-o maşină cu aerul condiţionat pornit şi nu într-un automobil fierbinte, iar după ce ai ajuns la destinaţie, păstrează geantă la umbră cu capacul închis.

Pentru a fi sigur că mâncarea este în sigurată ţine un termometru în geantă, între alimente şi nu lângă geantă să fii sigur că temperatura nu depăşeşte 4 grade.

Mit # 2: Mâncarea este sigură dacă este păstrată timp de câteva ore la temperatura camerei

Un picnic format din răcituri, pui prăjit, hamburger şi cartofi este OK însă pentru mai puţin timp decât îţi poţi imagina. „În temperaturi care depăşesc 32 de grade, poţi ţine mâncarea afară numai o ora, iar între 4 şi 32 de grade – 2 ore”, susţine Ximena Jimenez, dietician.

Sursa: SFATULPARINTILOR. RO.

Mai multe articole despre:
mâncare mâncare perimată