MENIU

Lovitură în dosarul Mineriadei. Dosarul se întoarce la Parchetul General

Document exploziv în Dosarul Mineriada 90: Planul secret al "eliberării" Pieţii Universităţii

Lovitură în dosarul Mineriadei. Dosarul a fost retrimis la Secția Militară a Parchetului General, după ce Înalta Curte de Casați și Justițe a constatat nulitatea rechizitoriului. Verdictul NU este definitiv.

Dosarul Mineriadei a fost trimis în instanță acum aproape doi ani. 13 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu sunt acuzate de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

 

Magistratii ICCJ au decis sa introduca, in Dosarul Mineriadei, institutii ale statului drept parti responsabile civilmente precum Ministerul Finantelor, MAI, SRI, Parchetul General, Guvernul Romaniei, Jandarmeria Romana, MApN, Ministerul Economiei si Academia de Politie.

SRI, Parchetul General, Jandarmeria și mai multe ministere ar putea plăti despăgubiri victimelor

Mai multe articole despre:
mineriadă