MENIU

ALDE, atac fără precedent la PSD în apărarea lui Tudorel Toader

Război mocnit în coaliția PSD-ALDE

Războiul mocnit dintre PSD și ALDE stă să explodeze. După declarațiile lui Florin Iordache de la Realitatea TV, un lider important al ALDE reacționează dur în apărarea ministrului Justiției, asumat de partidul lui Tăriceanu.

Vicepreședinte ALDE, deputatul Andrei Gerea, critică abordarea exprimată de Florin Iordache, unul dintre locotenenții lui Dragnea pe justiție, cu privire la ministrul Justiției. 

Florin Iordache a spus despre Toader la Realitatea TV că a făcut și lucruri "mai puțin bune", cum ar fi faptul că ministerul pe care îl conduce nu și-a asumat legile justiției și codurile penale, ci a lăsat Parlamentul să le redacteze și adopte.

În replică, Andrei Gerea spune că abordarea lui Iordache este greșită, deoarece "rolul Parlamentului este tocmai acela de a dezbate și adopta legile care guvernează România".

Tudorel Toader va avea soarta lui Lazăr și Koveși. Ce a spus Florin Iordache la Realitatea TV

"Faptul că nu s-a mers pe varianta adoptării acestor modificări prin ordonanță de urgență, pe repede înainte, ci în urma unei dezbateri amănunțite în Parlament, a contat foarte mult în punctul de vedere susținut de România în fața instituțiilor europene',  spune Andrei Gerea.

Liderul ALDE atacă indirect maniera PSD de legiferare, spunând că înfrângerile împotriva statului paralel "au rezultat în urma unor acțiuni pripite" și că propunerile ministerului condus de Toader "nu au fost declarate neconstituționale", aluzie la deciziile devastatoare ale CCR în cazul legislației penale.

Mesajul lui Andrei Gerea vine după ce șeful ALDE Călin Popescu Tăriceanu a transmis mai multe mesaje de distanțare de PSD: a spus că România nu e pregătită să treacă la președinția Consiliului UE sau că Tudorel Toader nu este remaniabil.

Mesajul complet al lui Andrei Gerea:

"Am ascultat seara trecută declarațiile pe care colegul deputat Florin Iordache le-a făcut în cadrul unui interviu acordat la un post de televiziune și consider că sunt necesare o serie de precizări.

Deputatul Florin Iordache a spus, referitor la legile justiției și la modificările aduse Codurilor Penale, că „domnul Toader a făcut şi lucruri mai puţin bune, cum ar fi spre exemplu legislaţia care cred eu că trebuia asumată întâi de minister şi apoi – nu, de Parlament. Dacă ne uităm la cea mai importantă legislaţie din ultima perioadă, cea care vizează legile justiţiei, cele trei, sau codurile, cred că aici Ministerul Justiţiei trebuia să fie mai proactiv".

Din punctul meu de vedere și al colegilor din ALDE, această abordare este greșită, deoarece rolul Parlamentului este tocmai acela de a dezbate și adopta legile care guvernează România. Așadar, forumul democratic suprem trebuie să fie locul de dezbatere a legilor. Țin totuși să amintesc faptul că Ministerul de Justiție a trimis Parlamentului propunerile de modificare a Codurilor Penale, însă Parlamentul a fost cel care a decis modul în care sunt modificate. De asemenea cred că e corect să spunem că propunerile ministerului nu au fost declarate neconstituționale.

În același timp, tocmai dezbaterea și adoptarea legilor în Parlament a fost și unul dintre argumentele care au cântărit în dialogul cu oficialii europeni. Faptul că nu s-a mers pe varianta adoptării acestor modificări prin ordonanță de urgență, pe repede înainte, ci în urma unei dezbateri amănunțite în Parlament, a contat foarte mult în punctul de vedere susținut de România în fața instituțiilor europene.

Consider că acțiunile împotriva abuzurilor, împotriva protocoalelor și pentru apărarea drepturilor și libertăților trebuie realizată cu echilibru, atenție și inteligență, nu în logica forței și conflictului. Toate victoriile pe care le-am obținut până acum împotriva statului paralel, a abuzurilor, au fost acționând echilibrat, iar toate înfrângerile au rezultat în urma unor acțiuni pripite.