MENIU

AVIZ NEGATIV pentru Legile Justiției de la CSM. Tudorel Toader a anunțat ce va face în continuare

CSM își dă avizul pe legile justiției

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis, joi, un aviz negativ faţă de propunerile de modificare a legilor justiţiei promovate de ministrul Tudorel Toader. Scorul cu care s-a votat la CSM a fost extrem de strâns: 10 voturi pentru avizul negativ împotriva a 8 voturi pentru un aviz pozitiv, transmite Realitatea TV.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis, joi, un aviz negativ faţă de propunerile de modificare a legilor justiţiei promovate de ministrul Tudorel Toader. Scorul cu care s-a votat la CSM a fost extrem de strâns: 10 voturi pentru avizul negativ împotriva a 8 voturi pentru un aviz pozitiv, transmite Realitatea TV.

De menționat că avizul CSM este doar unul consultativ, depinde de Ministerul Justiției dacă va ține sau nu cont de această evaluare a forului suprem al magistraților.

"Proiectul se va trimite la Guvern, Guvernul îl aprobă sa nu, integral sau parțial cu modificări, apoi își urmează calea în Parlament", a declarat Tudorel Toader într-o intervenție TV după anunțul votului de la CSM.

Pachetul de modificări inițiat de Ministerul Justiției a fost întâmpinat cu critici extinse din partea Parchetului General, DNA, DIICOT, președinție și a societății civile.

Reacția ministrului Justiției după avizul negativ al CSM

"Au intrat în şedinţă cu poziţii exprimate anterior dezbaterii. Au spus că votul va fi negativ, ceea ce înseamnă că au venit la dezbatere cu o hotărâre luată înainte de dialog , iar eu nu că estimam, ci ştiam acest lucru.  Cunoşteam foarte bine poziţiile dânşuilor şi aproape sunt public cunoscute opţiunile pe care care unii sau alţii le au. Absenţa mea a fost deliberată, le cunoşteam opţiunile, dânşii cunoşteau opţiunea mea, eu aş fi susţinut proiectul trimis la avizare. Cunoşteam poziţia dânşilor şi domnul general a zis că va fi în bloc un aviz negativ, avizul este consultativ. Concluzia este mai veche: unii, ca să mă exprim generic, nu doresc reformarea sistemului", a declarat Tudorel Toader, la Antena3.

Ministrul Tudorel Toader a anunțat la sfârșitul lunii august că a trimis pachetul legislativ privind modificarea legilor justiției la Consiliul Superior al Magistraturii pentru avizare, nu însă și la Parchetul General "pentru că procurorii nu fac legi".

"Trimit proiectul de lege la CSM, aștept să-l primim înapoi, îl trimit la Guvern și de acolo începe procedura decizională", a spus Toader pe data de 30 august.

Proiectul controversat de modificare a legilor justiției a intrat într-un proces amplu de analiză la nivelul CSM, care se va încheia prin avizul de joi.

Potrivit CSM, calendarul activităţilor interne aferente procedurii de avizare a acestui proiect de act normativ a presupus consultarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a celorlalte instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, a Institutului Naţional al Magistraturii, a Şcolii Naţionale de Grefieri, a Inspecţiei Judiciare precum şi a asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor.

Toate aceste instituții au fost invitate să transmită CSM propunerile şi observaţiile pe marginea acestui proiect de lege până la data de 13 septembrie 2017, s-a arătat într-un comunicat al CSM de la începutul lunii septembrie. Ulterior, au fost centralizate toate aceste propuneri de către Direcţia legislaţie, documentare şi contencios din cadrul CSM până la dată de 20 septembrie 2017.

Avizul consultativ prevăzut de lege a fost emis de plenul CSM joi, 28 septembrie 2017. Pachetul de modificări inițiat de Ministerul Justiției a fost întâmpinat cu critici extinse din partea Parchetului General, DNA, DIICOT, președinție și a societății civile.

Preşedintele critică modificările din domeniul Justiţiei: Două lucruri mă îngrijorează

Preşedintele Klaus Iohannis are nemulţumiri faţă de modificările în Justiţie propuse de Guvern şi Parlament, mai ales când vine vorba de scoaterea şefului statului din procedura de numire a procurorilor şefi.

„Personal m-am exprimat față de această intenție a așa-zisei reforme a legilor justiției și mi-am exprimat opinia că multe puncte de acolo mi se par eronate și abordările greșite. Două lucruri mă îngrijorează foarte mult", a spus președintele marți, 26 septembrie.

"Propunerea ca șeful statului să fie scos din procedura de numire a procurorilor șefi este „o greșeală fundamentală", a spus Iohannis. El a arătat că numai prin prezența președintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupție consistentă, recunoscută pe plan european și internațional.

„Președintele României, și nu vorbesc doar de persoana Klaus Iohannis, ci președintele României, e garantul că lupta anticoprupție nu e subjugată politic", a explicat el.

„A doua chestiune care se dorește e propunerea ca Inspecția Judiciară să nu mai fie subordonată CSM, ci să fie subordonată Ministerului Justiției, care e un organism eminamente politic. Guvernul e unul politic și subordonarea Inspecției Judiciare unui ministru aduce cu ea riscul unei presiuni politice asupra Inspecției Judiciare", a adăugat Iohannis.