MENIU

Revocarea lui Kovesi, respinsă de CSM. Toader, singurul care şi-a votat propriul raport

<p>Laura Codruţa Kovesi </p>
Revocare Kovesi. Marea confruntare - Şefa DNA &icirc;i răspunde lui Toader
Revocare Kovesi. Marea confruntare - Şefa DNA &icirc;i răspunde lui Toader

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat, marţi, aviz negativ propunerii ministrului Justiţiei privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA. Anunţul a venit la finalul şedinţei de două ore şi jumătate, la care au fost prezenţi atât ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cât şi procurorul general al Românei, Augustin Lazăr. Potrivit Realitatea TV, singurul vot în favoarea raportului a fost chiar al lui Tudorel Toader. Avizul CSM este consultativ, decizia finală aparţine preşedintelui Klaus Iohannis.

La şedinţa de două ore şi jumătate a CSM, şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a demontat, punct cu punct, raportul prin care ministrul Justiţiei a declanşat procedura de revocare. După ce Kovesi şi-a încheiat "pledoaria", răspunzând celor 20 de "capete de acuzare", Toader i-a replicat: "Discursul dvs. poate fi seducător în faţa celor care nu-l pricep... Categoric nu mă convingeţi!" Realitatea TV și realitatea.net au transmis LIVE TEXT şi LIVE VIDEO tot ce s-a petrecut la Consiliul Superior al Magistraturii!

UPDATE, ora 16:20: Ministrul Tudorel Toader continuă confruntarea cu Kovesi

"Indiferent de ce va decide CSM, sunt convins că dezbarea va continua şi trebuie să continue", a spus Toader.

"Într-o justiție sănătoasă, există și achitări, nu suntem într-o dictatură. Categoric spun, media achitărilor la DNA este sub nivelul mediei europene. În cazul OUG 13, DNA nu a anchetat oportunitatea, ci a anchetat fapte de corupție, la fel și în cazul Belina. Raportul a fost finalizat în cursul zilei de ieri. Astăzi am semnat adresele de invitație și am trimis raportul Procurorului General, care l-a trimis către dumneavoastră. Acest raport, conform legii, se trimite Procurorului General, care urmează să îl trimită spre dumneavoastră. Raportul de activitate public se prezintă până în ultima zi a lunii februarie, iar documentul se trimite procurorului general, care îl trimite ministrului Justiției", a spus Kovesi.

UPDATE, ora 15:15: Laura Codruţa Kovesi a fost invitată să-şi susţină punctul de vedere în legatură cu raportul lui Tudorel Toader.

"Pentru unele din acuzaţii nu există niciun fel de probă", a spus Kovesi.

"De la preluarea mandatului, din punct de vedere statistic, DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei", a spus Kovesi.

"Ni se reproşează fapte anterioare deciziilor. Am respectat legea şi drepturile omului", a adăugat aceasta.

"Referitor la faptul că nu am dat curs celor trei invitaţii de a mă prezenta în faţa comisiei speciale de anchetă: am răspuns la toate solicitările care mi-au fost adresate, în scris", a continuat Kovesi.

(...)

Kovesi, către Toader: "Mă bucur că-mi puneţi întrebări! N-aţi făcut-o până acum!"

"La pct. 8 (...) - "comportamentul autoritar, către discreţionar" - Nu ştiu ce criterii a avut când a făcut această afirmaţie, probabil că au fost subiective, şi nu obiective", a spus Kovesi.

"Pct. 10 - "prioritizarea soluţionărilor dosarelor cu impact mediatic" - Niciodată nu am prioritizat dosarele după calitatea unei persoane. (...) Am explicat, primul criteriu obiectiv e vechimea dosarelor, data la care ele se înregistrează. (...) Iată că nu există nicio dovadă care să susţină acest punct", a adăugat Kovesi.

"Referitor la pct. 11 - Niciodată, în intervenţiile publice, nu am contestat autoritatea CCR", a subliniat şefa DNA. "Nu am criticat Curtea, am prezentat efectele unor decizii ale Curţii", a completat aceasta.

Referitor la pct. 12 din raport - "În toate interviurile am respectat codul deontologic. (...) Exprimarea unor puncte de vedere pe anumite interpretări ale legislaţiei nu este interzisă unui procuror", a spus Kovesi.

"Referitor la pct. 14, e adevărat ca am criticat propunerile de modificare a Legilor Justiţiei încă din vară. Faptul că am criticat un proiect de lege făcut de ministrul Justiţiei... nu cred că sunt suficiente motive pentru a cere revocarea din funcţia pe care o deţin", a spus Kovesi. 

"La pct. 15 mi se reproşează, în mod nereal, încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ. Investigarea unor persoane cu funcţii importante în stat nu e o dorinţă a procurorilor DNA", adaugă şefa DNA.

"La pct. 16 - creşterea numărului de achitări - În 2017 nu a crescut numărul achitărilor. Nu toate achitările se pot imputa DNA", subliniază procurorul-şef al DNA.

"Pct. 18 - Este o acuzaţie gravă, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice. Nu se falsifică probe la DNA. (...) S-a reţinut în acest raport că s-au falsificat anumite convorbiri telefonice, ceea ce nu e real. Nu procurorul-şef al DNA face transcrierile. Nu există nicio probă că procurorii ar fi falsificat aceste transcrieri", arată Kovesi.

(...)

"Faţă de toate argumentele pe care le-am prezentat, apreciez că propunerea de revocare este neîntemeiată şi nedovedită", a încheiat Kovesi.

Imediat a venit şi replica ministrului Justiţiei, Tudorel Toader: "Discursul dvs. poate fi seducător, în faţa celor care nu-l pricep. Categoric nu mă convingeţi!"

UPDATE, ora 13:55 - Kovesi a ajuns la sediul CSM cu puţin timp înainte de ora 14:00.

Înainte de audierea sa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a început să prezinte, pe scurt, detaliile care au dus la cererea de revocare a sa din funcţia de procuror-şef al DNA.

Totodată, acesta a ţinut să explice cauzele care au dus la blocarea site-ului Ministerului de Justiţie, imediat după ce acesta a anunţat că raportul privind activitatea lui Kovesi va fi postat online. Potrivit acestuia, au fost aproximativ 42.000 de descărcări ale documentului.

"Au fost peste 42.000 de descărcări ale raportului de pe site-ul ministerului, imediat dupa prezentare, ceea ce a dus la blocarea paginii", a spus Tudorel Toader.

Ulterior, acesta a început să prezinte cele 20 de motive invocate în raportul privind activitatea managerială a DNA.

După prezentarea celor 20 de "capete de acuzare", Toader a ţinut să precizeze că mai avea "şi alte motive" pentru declanşarea procedurii de revocare a lui Kovesi.

"Cu siguranţă vreau să vă spun că aveam şi alte motive pe care nu le-am scris, pe care nu le adaug azi", a spus ministrul.

"Sigur, dincolo de ceea ce veţi decide azi, nu vreau să fiu rău să spun că rezultatul e previzibil pentru mine, nu ştiam că se transmite, dar e bine, dar trebuie să luăm măsuri să facem ceva. Nu poţi să-i spui unuia 'Am uitat de Microsoft şi s-a prescris...' Ăla îl visezi şi noaptea... Domnilor, eu mi-am făcut datoria, ca ministru. Nu neg lucrurile bune care se fac, dar spuneam că alea bune nu le justifică pe cele rele pentru că, repet, cazul fiecărui român... trebuie să ne aplecăm în egală măsură asupra lor. Datoria mea, ca ministru al Justiţiei, e să scot la suprafaţă aceste lucruri, să determinăm modificarea legii în sensul bun. Eu mi-am îndeplinit această datorie pe care o prevede legea, ştiu că dvs. veţi da un aviz consultativ. Eu mi-am îndeplinit această obligaţie legală, am scos la suprafaţă ce credeam că trebuie scos la suprafaţă. Dacă făceam asta în martie, anul trecut, nu mă băga nimeni în seamă. E necesară o nouă abordare", a explicat Toader.

"Raportul e complet, dar puteam să adaug în el şi alte argumente", a mai spus Toader.

Solicitat să explice de ce nu a dorit să ceară revocarea lui Kovesi "în martie, anul trecut", ministrul Justiţiei a explicat: "În martie 2017, făceam acel raport după decizia 68 şi în care spuneam că sunt încălcări constituţionale constatate în decizii. Am concluzionat să nu cer revocarea. Am arătat încălcările, dar am concluzionat că nu e momentul oportun. Apoi s-au adăugat şi alte încălcări. Sigur nu mai pot spune că nu e oportun şi am concluzionat astfel cum ştiţi."

Întrebat cum îşi explică faptul că toate cele 3 conflicte de natură constituţională coincid cu perioada în care acesta ocupa funcţia de ministru, Toader a replicat: "Aici sunteţi mult prea tendenţios..."

Ministrul Justiţiei: Declanşez procedura de revocare din funcţie a lui Kovesi, procurorul-şef al DNA

Laura Codruţa Kovesi, chemată la audieri la CSM

"În întâmpinarea interesului general suscitat de avizul consultativ solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori informează opinia publică cu privire la faptul că urmează să ia în discuţie solicitarea Ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în şedinţa stabilită pentru ziua de marţi, 27 februarie 2018, ora 14:00,  la sediul Consiliului", a anunţat, luni, CSM.

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este unul consultativ.

Prima reacție a lui Kovesi: Voi răspunde punct cu punct tuturor afirmațiilor ministrului Justiției

Reamintim că ministrul Justiţiei a anunţat, săptămâna trecută, că declanşează procedura de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.