MENIU

La munte s-a întors iarna! Temperaturile negative şi zăpada i-au luat prin surprindere pe turişti

La munte s-a întors iarna

Temperaturile au coborât, luni dimineaţă, în zonele înalte din judeţul Harghita sub zero grade Celsius, astfel că ploile s-au transformat în ninsori, în staţiunea Harghita-Băi stratul de zăpadă proaspăt depus având o grosime de trei centimetri şi fiind spulberat de vântul puternic.

În staţiunea Harghita-Băi, situată la o altitudine de 1.350 de metri, ploile din cursul nopţii s-au transformat, luni dimineaţă, în ninsori, iar vântul are o viteză de peste 50 de kilometri pe oră, spulberând statul de zăpadă depus în decurs de câteva ore.

"Nu ne-am aşteptat deloc să ningă, ieri (duminică - n.r.) a fost primăvară, iar astăzi (luni - n.r.) ne-am trezit cu iarna la uşă. Uitaţi-vă la termometru, este minus un grad afară, s-au depus trei-patru centimetri de zăpadă şi viscoleşte. Sper să se termine cu iarna asta odată, că suntem deja în luna mai", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Biro Tibor, administratorul unei pensiuni din staţiunea Harghita-Băi.

Ninsorile şi vremea rea i-au surprins pe turişti. "Ieri am venit şi am făcut grătar la iarbă verde, iar astăzi nu ştim ce să punem pe noi de frig şi plecăm pe zăpadă", a spus un turist din Ungaria, care şi-a petrecut minivacanţa de 1 Mai în staţiune.

Ninge, de asemenea, în Pasul Bucin, unde s-a depus un strat de zăpadă de circa doi centimetri, dar traficul pe drumurile naţionale din judeţ se desfăşoară pe şosele negre-umede.

Cea mai scăzută temperatură din judeţul Harghita, minus 1,4 grade Celsius, a fost înregistrată, luni dimineaţă, la staţia meteo Bucin. "Temperaturile au scăzut peste noapte în Harghita, minima dimineţii fiind de minus 1,4 grade Celsius la Bucin, unde ninge şi este zăpadă de doi centimetri. Cea ma ridicată minimă de astăzi în judeţ, de 4,5 grade, a fost consemnată la Odorheiu Secuiesc", a precizat meteorologul Petho Devay Ildiko de la Centrul Meteo Regional Târgu Mureş.

La Miercurea Ciuc, termometrele au indicat, luni, 3,6 grade Celsius, iar cantitatea de precipitaţii căzută în ultimele 24 de ore, de 24 de litri pe metrul pătrat, a fost cea mai mare din judeţ.

Potrivit meteorologilor, vremea va continua să se răcească în intervalul următor, marţi dimineaţă fiind prognozate minime de până la minus 3 grade Celsius în depresiunile Ciuc şi Giurgeu, dar în cursul zilei vremea va fi plăcută, cu maxime care pot ajunge la 16 grade Celsius. Minima absolută a lunii mai în Harghita, de minus 7,7 grade Celsius, a fost consemnată în anul 2007, la Miercurea Ciuc.

Mai multe articole despre:
zăpadă Harghita Băi