MENIU

Klaus Iohannis: Sănătatea, educația, locurile de muncă și mediul, PRIORITARE în Planul Național de Redresare. Când va fi trimis C.E.

Declarații de presă Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, după întâlnirile de lucru cu premierul Florin Cîţu şi mai mulţi membri ai Guvernului. Șeful statului a prezentat principalele direcții ale Planului Național de Redresare și Reziliență.

Șeful statului a anunțat că prioritare sunt investițiile în sănătate, educație, locuri de muncă și mediu. 

Redăm în continuare declarația integrală a Președintelui: 

”Am avut în ultimele zile o serie întreagă de discuții foarte importante și foarte bune cu premierul, cu miniștri din Guvern, pentru a lămuri câteva chestiuni și pentru a găsi soluții, soluții pentru România, soluții pentru români.

Tema principală a fost cum pregătim cel mai bine, rapid, bine gândit, proiecte pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, unde, știm cu toții, putem să obținem fonduri europene semnificative. Avem la dispoziție peste 30 – atenție – 30 de miliarde de euro, care pot fi folosiți pentru a pune la punct lucrurile la noi în țară, pentru a ieși cu bine din pandemie și din criza economică generată de pandemie. Sunt oportunități uriașe și vrem să le folosim. Vrem să folosim acești bani pe mai multe paliere și vreau să menționez doar câteva care au fost tema discuțiilor din ultimele zile.

O primă chestiune, sănătatea – este, după părerea mea, nevoie de investiții semnificative în spitalele din România, în sistemul de sănătate publică din România. Dacă ne gândim doar la tragicele accidente care au avut loc în ultimele luni de zile, așa ceva nu are voie să se mai întâmple! Este nevoie de investiții importante în spitale noi, în spitalele existente, pentru a le moderniza, în sistemele din spitalele existente, pentru a le face mai sigure, mai sigure pentru pacienți. Gândiți-vă cât de important este să avem investiții în zona de Terapie Intensivă, în zona de alimentare cu oxigen, în zona de siguranță pentru pacienți și pentru personalul din spital.

Și fiindcă vorbim despre zona de sănătate, dați-mi voie să fac o remarcă și despre campania de vaccinare, care merge foarte bine. Suntem în continuare în topul european la toți parametrii și vom avea în zilele acestea deja persoana numărul 1.000.000 care va fi vaccinată. Ritmul crește de la o săptămâna la alta și cu toții avem speranța ca până în vară să ieșim din pandemie, sigur, cu vaccinarea și cu respectarea restricțiilor până atunci.

O a doua zonă pe care am discutat-o și unde sunt foarte hotărât să găsim împreună soluțiile cele mai bune este zona locurilor de muncă. Foarte mulți români și-au pierdut deja locul de muncă, din cauza pandemiei sau a crizei economice generate de pandemie, și unii, din păcate, sunt și acum în pericol în continuare să-și piardă locul de muncă, deci, este vital pentru noi toți să dezvoltăm mecanisme prin care dezvoltăm locuri de muncă, încurajăm antreprenorii să creeze locuri de muncă pentru românii loviți de pandemie.

Un subiect care a mai fost menționat, l-am prezentat chiar eu acum câteva zile – trebuie să investim în școli. Sistemul românesc de învățământ are nevoie de foarte mulți bani. Dacă ne gândim doar la siguranța elevilor, este nevoie, deci, și aici de foarte multe investiții, pentru a nu avea incendii, pentru a nu avea accidente în școli, pentru a avea școli autorizate, pentru a avea elemente simple: să eliminăm încălzirea pe lemne, să eliminăm toaletele din spatele curților și așa mai departe. Pe de altă parte, avem nevoie de materiale didactice moderne, avem nevoie de școli noi, avem nevoie de școli verzi, școli care sunt exemple pentru alții cum putem să ne implicăm pentru mediu.

Și, în fine, o temă pe care am mai menționat-o și o să o mai repet. Avem nevoie de programe serioase, sustenabile pentru mediu, pentru un mediu sănătos. Chestiuni care se pot face fără complicații imense. De exemplu, programe de împădurire, care pot fi puse în operă practic începând deja din anul acesta.

Aceste teme ne preocupă și, până în aprilie, vom avea un Plan Național coerent, care va fi depus la Comisia Europeană și, imediat după ce se primesc toate aprobările necesare, vom începe implementarea – în spitale, în școli, în locuri de muncă și pentru mediu. Sunt doar câteva, vom avea în cadrul acestui Plan și multe alte zone, care sunt extrem de importante pentru români și, la momentul respectiv, voi relua aceste chestiuni.

Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate!”, a spus Iohannis. 

Miercuri, de la ora 14:00, șeful statului a avut o ședință de lucru cu prim-ministrul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu

O oră mai târziu, Iohannis i-a primit la Cotroceni pe Premier, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, și pe ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un document strategic, care prevede investiţii şi reforme, structurat pe 12 domenii prioritare, respectiv: sănătate, educaţie, digitalizare şi securitate cibernetică, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului, energie, eficienţă energetică, mobilitate urbană, mediu de afaceri şi antreprenoriat, cercetare-inovare, precum şi creşterea capacităţii de rezilienţă în condiţii de criză în domeniul sanitar şi alimentar.