MENIU

Judecătorul Mircea Moldovan folosea UN LIMBAJ CODIFICAT în discuţiile despre dosarele de insolvenţă

<p>Salariaţii pot băga patronul &icirc;n insolvenţă</p>

Judecătorul Mircea Moldovan, reţinut de DNA, folosea un limbaj codificat când lua legătura cu un lichidator judiciar, căruia îi spunea că "îi va da un dosar de ziua lui" şi că sunt fruntaşi practicienii în insolvenţă care primesc "dosare bune", stabilind apoi o întâlnire "pentru a sărbători".

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, marţi, Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a judecătorilor Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă.

Cei patru judecători au fost reţinuţi în noaptea de luni spre marţi, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea acestora.

Mircea Moldovan este acuzat de cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (patru acte materiale) şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Ion Stanciu de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), iar Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru de luare de mită, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă, cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.

Cei patru judecători ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide privind modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, au mai scris procurorii în documentul citat.

În cazul judecătorului Mircea Moldovan, din probele administrate până în prezent rezultă că, în unele cazuri, acesta ar fi contactat lichidatorul şi i-ar fi spus că "îi va da un dosar de ziua lui", că sunt fruntaşi practicienii în insolvenţă care primeau "dosare bune", stabilind apoi o întâlnire "pentru a sărbători", au scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

"Prin sintagma «dosare bune» în materie de insolvenţă se înţelege din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obţinerea unor venituri substanţiale de către societatea de insolvenţă", a precizat DNA.

În alte cazuri, susţin anchetatorii, "oferta" judecătorului Moldovan a constat "în prezentarea importanţei dosarelor pe care le-a avut sau le avea repartizate spre judecată, demersurile fiind exercitate în scopul de a-l determina pe beneficiar să ofere sume de bani, în perspectiva desemnării ca administrator judiciar".

"De asemenea, probatoriul administrat a relevat în cazul judecătorului sindic Moldovan Mircea faptul că, pretinderea s-a manifestat atât prin solicitarea adresată martorului denunţător, de angajare a unei nepoate la societatea sa de insolvenţă, dar şi prin declararea nereală a insolvenţei, în cazul a două societăţi comerciale", au mai arătat procurorii.

Totodată, într-un alt caz, judecătorul Moldovan ar fi lăsat să se creadă că, în schimbul unor beneficii materiale, poate interveni într-un dosar penal, pentru punerea în libertate a unui condamnat.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că dosarul judecătorilor a fost deschis în urma mai multor denunţuri, unul dintre acestea fiind formulat de un lichidator judiciar.

Aceleaşi surse spun că, pe parcursul anchetei, în cauză au fost infiltraţi cinci investigatori sub acoperire şi au fost făcute numeroase înregistrări ambientale ce dovedesc acuzaţiile aduse celor patru.

Mai multe articole despre:
judecător Mircea Moldovan limbaj codificat