MENIU

John Kerry și Serghei Lavrov au discutat despre o apropiată reuniune Ucraina-Rusia-SUA-UE

<p>John Kerry, la Sofia</p>

Șefii diplomațiilor americană și rusă, John Kerry și, respectiv, Serghei Lavrov, au discutat luni în legătură cu organizarea în termen de zece zile a unei reuniuni între Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană și Ucraina pentru a găsi o rezolvare a crizei ucrainene, a anunțat Departamentul de Stat, potrivit AFP.

În cursul unei convorbiri telefonice, miniștrii au 'vorbit despre convocarea negocierilor directe, în următoarele zece zile, dintre Ucraina, Rusia, Statele Unite și UE cu scopul de a reduce tensiunile', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației americane, Jennifer Psaki.

La insistențele presei, ea a afirmat că reuniunea 'va avea loc în următoarele zece zile', însă data și programul acesteia urmează să fie stabilite.

După cum a făcut cunoscut diplomata americană, John Kerry i-a atras atenția lui Serghei Lavorv că manifestațiile din estul rusofon al Ucrainei 'nu par să fie o serie de evenimente spontane', ci 'mai degrabă (...) apar ca o campanie bine pusă la punct, cu sprijinul Rusiei'.

Anterior, Casa Albă l-a îndemnat pe președintele rus, Vladimir Putin, să înceteze 'destabilizarea' Ucrainei, manifestându-și îngrijorarea în legătură cu 'escaladarea' din țară pe fondul 'presiunilor tot mai mari din partea Rusiei'.

Ucraina se confrunta luni cu o amenințare de secesiune a zonelor rusofone de la frontiera cu Federația Rusă, unde militanți au proclamat o 'republică suverană' la Donețk, un plan rus pentru a 'dezmembra' țara, conform guvernului de la Kiev.