MENIU

Joe Biden și-a anulat mai multe vizite externe importante pentru a se întoarce de urgență în SUA - Există riscul unei situații catastrofale de incapacitate de plată a datoriilor

Joe Biden (22 feb. - Profimedia)

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a anulat o importantă călătorie în Asia şi se va întoarce mai devreme la Washington pentru discuţii în vederea evitării unei posibile situaţii catastrofale de incapacitate de plată a datoriilor, a anunţat marţi Casa Albă, potrivit AFP. 

Un summit al liderilor Quad - Statele Unite, India, Australia şi Japonia - planificat pentru săptămâna viitoare la Sydney, a fost anulat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a retras vizita, a anunţat, miercuri, premierul australian Anthony Albanese, adăugând că discuţiile ar putea continua în timp ce liderii vizitează Japonia, transmite CNN.

Întâlnirea i-ar fi adus pe Biden împreună cu Albanese, cu premierul indian Narendra Modi şi cu premierul japonez Kishida Fumio pe 24 mai pentru cel de-al treilea summit al liderilor în persoană din cadrul grupului informal de securitate.

"Preşedintele Biden se va întoarce în Statele Unite duminică, după încheierea Summitului G7, pentru a se asigura că Congresul ia măsuri până la termenul limită pentru a evita intrarea în incapacitate de plată", a transmis Casa Albă, într-un comunicat.

"Preşedintele şi echipa sa vor continua să lucreze cu liderii Congresului pentru a obţine un acord bugetar care să poată ajunge pe biroul preşedintelui", se mai atată în declaraţie.

După Summitul G7, Biden ar urma să participe la o reuniune a liderilor Quad la Sydney, care reuneşte Statele Unite, Australia, Japonia şi India.

Dar Casa Albă a precizat că Biden l-a sunat pe premierul australian Anthony Albanese pentru a-l informa că vizita a fost anulată şi l-a invitat pentru o vizită de stat la Washington la o dată nedefinită.

De asemenea, preşedintele american urma să viziteze Papua Noua Guinee, într-o primă călătorie "istorică" pentru un preşedinte american în exerciţiu, în contextul în care Washingtonul se luptă cu Beijingul pentru influenţă în regiune.

Pacificul de Sud a fost văzut ca o zonă retrasă din punct de vedere diplomatic după cel de-al Doilea Război Mondial, dar este o arenă din ce în ce mai importantă pentru ca puterile să concureze pentru influenţă comercială, politică şi militară.

Mai multe articole despre:
joe biden sua incapacitate de plata