MENIU

Israelul ar putea atinge IMUNITATEA COLECTIVĂ până la sfârşitul lunii ianuarie, în urma valului de infectări cu Omicron. Ce spun experții

Valul de infectări cu varianta Omicron a COVID-19 ar putea conduce Israelul să atingă imunitatea colectivă, potrivit unei declarații făcute, astăzi, de directorul general al Ministerului israelian al Sănătăţii, Nachman Ash. În ultimele 10 zile, numărul infectărilor zilnice a crescut de peste patru ori. Cazurile severe au crescut şi ele, însă într-un ritm mult mai scăzut, ajungând de la aproximativ 80 la circa 100.

Până la sfârşitul lunii decembrie, Israelul a reuşit să ţină sub control Omicron într-o oarecare măsură, însă având în vedere ratele de infectare în creştere rapidă, ţara ar putea atinge imunitatea colectivă, a afirmă oficialul israelian, relatează Agerpres, care citează Reuters.

"Costul va fi un număr mai mare de infectări", a afirmat oficialul israelian pentru 103FM Radio. "Numărul va trebui să fie foarte mare pentru a ajunge la imunitatea de turmă. Acest lucru este posibil, însă noi nu vrem să atingem (imunitatea colectivă) prin intermediul infecţiilor, ci vrem ca acest lucru să se întâmple ca urmare a vaccinării multor oameni", a spus el.

Imunitatea colectivă reprezintă punctul acela mult-așteptat, în care o populaţie este protejată de un virus, fie prin vaccinare, fie prin dezvoltarea de anticorpi de către populaţie prin contractarea bolii.

În prezent, aproximativ 60% din populaţia de 9,4 milioane a Israelului este complet vaccinată - majoritatea cu vaccinul Pfizer/BioNTech, conform Ministerului Sănătăţii,.

De la debutul pandemiei și până în prezent, aproximativ 1,3 milioane de cazuri de coronavirus au fost raportate în Israel. Potrivit noilor estimări, între două şi patru milioane de persoane ar putea fi infectate până la sfârşitul lunii ianuarie, când valul Omicron s-ar putea diminua, spune Eran Segal, expert în cadrul Institutului de Ştiinţă Weizmann şi consilier al guvernului.

Omicron, varianta extrem de transmisibilă a COVID-19, a condus la o creştere a cazurilor de coronavirus la nivel global. Numărul infectărilor la nivel mondial a atins un nivel record, cu o medie de puţin peste un milion de cazuri zilnice înregistrate în perioada 24-30 decembrie, potrivit datelor Reuters.