MENIU

Iohannis, după întâlnirea cu Macron: Discuţii despre muncitorii detaşaţi. România, o ţară stabilă

<p>Iohannis si Macron</p>
Iohannis la Bruxelles

Președintele Iohannis s-a întâlnit, vineri dimineaţa, cu omologul francez, vineri, în marja Consiliului European de la Bruxelles. Întâlnirea a avut loc la ora 10,30, ora României.

Preşedintele României a făcut declaraţii jurnaliştilor, după întâlnirea cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. 

"Am avut o primă întâlnire aşezată, bilaterală, cu preşedintele Macron. Am abordat, într-un timp foarte scurt, multe teme foarte importante pentru noi, pe colaborare şi bilaterală, şi în formate europene. Am vorbit de colaborări de exemplu pe Schengen, despre directiva împotriva muncitorilor, am convenit să lucrăm împreună pentru formate europene. Am propus ca anumite proiecte să fie posibile şi pentru ţara noastră, deşi nu se află încă în spaţiul Euro.

Pe scurt, o întâlnire foarte bună", a declarat preşedintele României. 

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, preşedintele a explicat: "Nu trebuie să scoatem discuţia Schengen din contextul european. Preşedintele Macron s-a arătat foarte deschis.

Discuţia pe muncitorii detaşaţi a fost iniţiată de preşedintele Macron, pentru că vor să colaboreze cu noi. Trebuie să găsim soluţii. (...)

Îi asigur pe toţi cei cu care mă întâlnesc că România e stabilă şi că formarea unui nou guvern nu afectează procesele în care e implicată România", a mai precizat Iohannis, spunând şi că nu a fost întrebat direct de evenimentele politice din ţara noastră. 

Klaus Iohannis a continuat vineri ofensiva diplomatică din Occident. După discuţiile cu Donald Trump şi Angela Merkel din ultimele săptămâni, preşedintele României s-a întâlnit cu omologul sau francez, Emmanuel Macron.

Pe agenda discuțiilor se află teme din sfera relațiilor bilaterale, a afacerilor europene și a dosarelor internaționale, potrivit Administrației Prezidențiale.

LIVE VIDEO de la Consiliul European de la Bruxelles

Întrebat la sosirea la sediul Consiliului European dacă va discuta cu Macron, vineri, despre aderarea României la Schengen, Iohannis a răspuns: "Da, sigur o să discut. Este o temă importantă pentru noi".

Principalele subiecte de pe agenda reuniunii Consiliului European de la Bruxelles se referă la securitate și apărare, ocupare, creștere economică și competitivitate, migrație, schimbări climatice.

Vor fi discutate, de asemenea, inițiativele lansate de Comisia Europeană în contextul Strategiei privind Piața Unică Digitală, precum și relațiile externe ale Uniunii Europene. Totodată, vor fi trecute în revistă cele mai recente evoluții legate de negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Calendarul zilei pentru Președintele României, Klaus Iohannis, la Reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei, potrivit Administraţiei prezidenţiale:

10:20: Sosire la sediul Consiliului European - Clădirea Europa

10:30: Convorbiri cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron

11:00: Sesiunea de lucru a Consiliului European

La finalul reuniunii Consiliului European, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține o declarație de presă.

Macron avertizează ţările din Estul Europei

Preşedintele Franţei avertizează ţările din centrul şi Estul Europei. Cu trimitere directă la Ungaria şi Polonia, Emmanuel Macron spune că Europa nu este un supermarket şi că valorile şi principiile ei trebuie respectate.

Macron are o problemă şi cu muncitorii detaşaţi. În opinia lui, Brexit-ul s-a produs din cauza frustrărilor că muncitorii est-europeni le iau slujbele britanicilor.

Emmanuel Macron vrea să reformeze din temelii Europa. Iar una dintre schimbări trebuie să vizeze regulile privind muncitorii, dar şi pe cele privind firmele care se mută dintr-o ţară în alta în căutarea angajaţilor care acceptă salarii mici.

"Munca detaşată duce la situaţii ridicole. Credeţi că le pot explica francezilor din clasa mijlocie că firmele se închid în Franţa pentru a merge în Polonia, deoarece este mai ieftin şi că firmele franceze angajează polonezi pentru că sunt plătiţi cu mai puţin? Acest sistem nu este corect", a declarat Macron, în primul său interviu după ce a devenit preşedinte, acordat jurnaliştilor de la nouă ziare europene.

Macron crede că Brexit-ul s-a produs mai ales din cauza dezbaterii legate de est-europenii care se duc în Regatul Unit pentru a munci pe bani mai puţini.

"Să nu ne înşelăm. Marii apărători ai acestei Europe ultraliberale şi dezechilibrate, Regatul Unit, s-au înşelat amarnic. Cum s-a jucat Brexit-ul? Cu muncitorii din Estul Europei care au venit să ia slujbele britanice. Apărătorii Uniunii Europene au pierdut pentru că britanicii din clasa mijlocie au spus stop", a afirmat Macron.

Liderul de la Elysee a mai spus că unii lideri din Centrul şi Estul Europei au întors spatele Uniunii şi vor doar banii ei.

"Europa nu este un supermarket. Europa este un destin comun. Ea este slăbită atunci când acceptăm ca principiile să-i fie încălcate. Ţările din Europa care nu respectă regulile ar trebui să plătească consecinţe politice (...) Nu voi face compromisuri cu principiile europene - solidaritate şi valori democratice", a atenţionat preşedintele Franţei.

Emmanuel Macron va introduce aceste probleme în dezbaterile de la Consiliul European de săptămâna aceasta. La Bruxelles, nou preşedinte al Franţei se va întâlni separat cu preşedintele român Klaus Iohannis.

Franța şi Germania pregătesc "o nouă foaie de parcurs" pentru UE

Franța pregătește "o nouă foaie de parcurs" împreună cu Germania "cu privire la modificările necesare ale UE și zonei euro" care va include "concluzii concrete", a afirmat Emmanuel Macron joi cu prilejul summitului european de la Bruxelles, relatează AFP.

Președintele francez este favorabil întăririi cooperării între țările din zona euro, cu înființarea unui super-ministru de finanțe și a unui buget al zonei euro, propuneri pe care cancelarul Angela Merkel s-a arătat marți dispusă să le studieze.

El a mai adus în discuție această foaie de parcurs cu ocazia primei sale vizite la Berlin, la o zi după învestitură.

Evocând "cooperarea extrem de strânsă germano-franceză" stabilită cu Angela Merkel, Emmanuel Macron a subliniat că cele două țări trebuie să se pună de acord asupra principalelor subiecte și "să nu etaleze la lumina zilei divergențele lor".

Pentru că "dacă Franța și Germania sunt în dezacord, rar avansează proiecte" în Europa, a afirmat el în cursul unui briefing de presă în prima zi a summitului.

Mai multe articole despre:
Klaus Iohannis Emmanuel Macron