MENIU

Referendumul propus de Iohannis, votat în Parlament. Opoziția acuză "capcane" introduse în raport

Scrisoarea lui Iohannis privind referendumul a fost votată, miercuri dimineața, în plenul Parlamentului. Opoziția acuză inserarea unei "capcane" în textul votat. ”Un fals făcut cu intenția de a bloca acest referendum”, acuză deputatul USR Stelian Ion.

Plenul Parlamentului a votat miercuri raportul privind scrisoarea trimisă de președintele Klaus Iohannis pe tema referendumului de pe 26 mai.

Opoziția a acuzat că în document au apărut o serie de recomandări care nu au fost discutate marți de comisiile jurice.

Deputatul Stelian Ion a acuzat, de la tribuna plenului, că în raportul care urma să fie votat au fost incluse recomandări care nu au fost discutate în comisiile juridice.

"Acest raport contine o eroare materiala fata de faptul că s-a introdus o chestie care a nu fost discutata in ședința comisiilor juridice reunite sau este un fals foarte clar făcut cu intentia de a bloca acest referendum", a spus deputatul USR.

"Vă propun eliminarea paragrafului privind recomandările făcute de Parlament", a adăugat Stelian Ion.

Propunerea a fost susținută și de liberala Raluca Turcan, dar plenul a votat împotrivă.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit miercuri în şedinţă comună pentru a vota hotărârea privind scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care solicită consultarea Parlamentului pentru organizarea referendumului naţional.

Marţi, Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat aviz favorabil pentru organizarea referendumului, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, a precizat că majoritatea parlamentară susţine un aviz favorabil "fără niciun fel de intervenţii". "Noi, majoritatea, susţinem un acord favorabil cu niciun fel de intervenţii. Este dreptul preşedintelui să solicite organizarea referendumului. Că preşedintele doreşte extinderea acestor consultări... Raportul este un aviz favorabil fără niciun fel de intervenţii", a spus Iordache.

Pe 4 aprilie, şeful statului a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului scrisoarea cu privire la temele referendumului naţional care va fi organizat pe data de 26 mai, potrivit Agerpres.

"În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţie, precum şi ale art. 2 şi art. 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să îşi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problemele sus-menţionate", preciza Iohannis în scrisoarea transmisă conducerii Parlamentului.

Protestul taximetriștilor impune restricții de circulație! Ce rute trebuie să evitați

Mai multe articole despre:
parlament Klaus Iohannis referendum 26 mai