MENIU

Ioana Mihăilă este îngrijorată de scăderea dorinței de vaccinare în rândul populației. Care este EXPLICAȚIA ministrului Sănătății și ce SOLUȚII propune

Ioana Mihăilă, Ministerul Sănătății / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, trage un semnal de alarmă! Potrivit oficialului guvernamental, faptul că dorinţa de vaccinare a scăzut în ultima perioadă, în România, reprezintă un motiv real de de îngrijorare.

"Cumva era de anticipat pentru că există un procent, o parte a populaţiei care dorea să se vaccineze şi a ajuns să se vaccineze, există o parte a populaţiei care are nevoie de un imbold să ajungă la vaccinare şi cred că aici suntem în momentul ăsta, la acea parte a populaţiei care are nevoie de un oarecare imbold, sau să-i fie vaccinul foarte-foarte aproape şi foarte uşor disponibil", a afirmat ministrul Sănătăţii, la un post TV.

Mihăilă a arătat că, în momentul de față, accesul la vaccin nu mai reprezintă o problemă, în România, cu excepția, poate, a mediului rural, respectiv "a mediului rural izolat, unde nici medicul de familie nu a început să vaccineze".

"În cea mai mare parte a ţării, accesul la vaccin există şi el este destul de facil. Probabil că acum oamenii au nevoie de mai mult timp să ia decizia de a se vaccina. Probabil că pe măsură ce văd că vecinul sau alt membru al familiei este vaccinat şi lucrurile au decurs bine şi încrederea în vaccin va creşte, dar acum începe de fapt maratonul, adică acea alergătură de lungă durată, până acum au fost sprinturi de vaccinare. Cred că acum începe bob cu bob vaccinarea", a arătat Ioana Mihăilă.

Ea a precizat că a început discuţiile cu mediul militar Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), pentru a găsi o soluție legată de modul în care pot fi mutate "din resursele umane mai ales, din mediul urban, spre rural ca să creştem şi acolo rata de vaccinare": "Cred că deja milioanele (...) de oameni care au fost vaccinaţi şi care nu au trecut prin efecte adverse semnificative, mai ales dacă vorbim despre aceste vaccinuri cu ARN mesager, Pfizer şi Moderna, cred că acele date sunt suficiente. Nu cred că mai trebuie să aşteptăm rezultate ale unor studii înainte de a fi convinşi că e bine să ne vaccinăm".

Referindu-se la faptul că unii oameni s-ar putea teme de eventuale efecte pe termen lung ale vaccinării, ministrul a reiterat că trebuie puse în balanţă "potenţialele efecte negative pe termen lung ale vaccinului".