MENIU

Investitorii străini au ajuns la exasperare din cauza schimbărilor dese de fiscalitate

Investitorii străini reclamă lipsa de transparență și de coerență în materie de legislație fiscală și acuză schimbările dese ale legilor cu impact asupra bugetelor companiilor.

Aproximativ 70% dintre investitorii străini consideră că lipsa transparenței și a coerenței politicilor face România neatractivă în raport cu alte state, potrivit raportului "Business sentiment index", dat publicității azi de Consiliul investitorilor străini.

"70% dintre respondenți consideră că lipsa transparenței și a coerenței politicilor, face România moderat sau semnificativ necompetitivă în raport cu alte locații în care aceștia desfășoară afaceri. În ciuda reducerilor de taxe, 50% dintre cei intervievați consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă în timp ce doar o rată de 38% o consideră competitivă", se spune în studiu.

O mare parte a companiile membre ale CIS au raportat o creștere a poverii administrative, special în domeniul fiscal. "Suntem de părere că această percepție este legată de formularele ANAF D088 și D394 privind înregistrarea și raportarea TVA-ului, pentru că la nivel general companiile apreciază eforturile ANAF de modernizare și digitalizare realizate cu ajutorul Băncii Mondiale", susțin investitorii străini din România.

În 2016, România a adoptat mai multe legi fără să realizeze înainte un studiu de impact, desconsiderând uneori principiile economiei de piață, consideră investitorii străini. Prin urmare, implementarea acestora a destabilizat anumite domenii ori riscă să o facă în viitor.

“Darea în plată și legea conversiei creditelor au creat premisele a mii de procese, au ridicat probleme legate de principiul retroactivități aplicării legilor în România și cel mai probabil vor avea un impact de durată asupra încrederii investitorilor în economia românească”, se mai arată în studiu.