MENIU

INVAZIA rusă în Ucraina este într-un „punct mort”, pe toate fronturile - HARTA războiului. Ziua 22

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Invazia Rusiei stagnează, susțin analiștii militari britanici. Pierderile mari din ultima perioadă încetinește avansul Armatei Rusiei în Ucraina. Rămân însă anumite regiuni aproape rase de pe fața pământului, în sudul Ucrainei, unde rușii aplică o strategie criminală: blocada combinată cu bombardarea permanentă a oamenilor și a clădirilor civile.

„Invazia Ucrainei de către Rusia se află în mare parte într-un punct mort - pe toate fronturile -, iar forţele ruse suferă pierderi grele. Sunt înregistrate progrese minime la sol, pe mare şi în aer în ultimele zile”, susțin serviciile militare britanice de spionaj (SIS/MI6).

Progresele rusești în Ucraina au încetinit mult în ultimele zile pe fondul victimelor tot mai mari, în rândul trupelor invadatoare, dar încercările de a încercui și tăia capitala Kiev continuă, scrie BBC.

„Rezistenţa ucraineană rămâne fermă şi bine coordonată. Marea majoritate a teritoriului ucrainean, inclusiv toate oraşele mari, se află în continuare în mâna ucrainenilor”, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Forțele ruse încearcă să încercuiască și să taie capitala, dar zone mari din jurul orașului Kievrămân sub control ucrainean, în special în sud.

Generalii ucraineni din oraș spun că în aceste momente se concentrează pe menținerea artileriei ruse în afara razei de acțiune a centrului orașului. La nord de Kiev însă, orașul Cernihiv este supus unui bombardament continuu, oamenii încercând să fugă pentru a evita blocada impusă de ruși.

Din păcate, forțele ruse au înregistrat victorii rapide în sudul țării, avansând spre est și vest din Crimeea. Cu orașele Mariupol, Melitopol, Herson deja sub ocupație, Mikolaiv, oraș-port important pentru ruși, fiind asaltat permanent. În sud-est, tragedia continuă în Mariupol, unde civilii rămân captivi în continuare, orașul-port fiind  încercuit de forțele ruse și a fost supus bombardamentelor puternice. 

Luptele continuă în regiunile Donețk și Lugansk, unde separatiștii pro-ruși dețineau oricum teritoriul înainte de invazia rusă.

În nord-est, trupele rusești aproape au înconjurat orașul Sumy, au bombardat infrastructura vitală și au întrerupt deja rutele de aprovizionare.