MENIU

Întoarcerea la viața normală, din ce în ce mai puțin probabilă. COVID-19 ar putea deveni o constantă a vieții noastre. Ce spun SPECIALIȘTII

COVID-19 ar putea deveni o constanta a vietii noastre/sursa foto: Profi Media

O presupunere care a circulat în ultimul an, uneori în mod explicit, alteori în mod tacit, spune că pandemia de COVID-19 se va termina la un moment dat și că vom reveni cu toții la viețile noastre normale. Această premisă este aproape sigur una greșită, iar coronavirusul ar putea să devină inamicul nostru permanent, conform unor studii. Tot oamenii de știință ne spun că rutina vieții noastre va fi schimbată în mod iremediabil de conviețuirea cu SARS-COV-2 și cu mutațiile pe care acesta le-a suferit.

Am putea să nu scăpăm niciodată definitiv de coronavirus. Care este principala cauză

Majoritatea epidemiilor dispar în momentul în care se atinge imunizarea în masă, iar factorul patogen nu mai rămâne decât cu foarte puține corpuri vulnerabile în care să se poată propaga. Imunizarea în masă apare printr-o combinație între imunitatea naturală a oamenilor care au dezvoltat anticorpi după trecerea prin boală și vaccinarea restului populației.

Totuși, conform Bloomberg, din cauza modului în care a evoluat noul coronavirus la nivel mondial, există voci avizate care spun că imunizarea în masă nu se va petrece niciodată. Acest lucru nu va fi posibil nici măcar în Statele Unite, care este cea mai activă țară în zona de vaccinare. Acestea sunt concluziile unei analize realizată de Christopher Murray de la Universitatea din Washington și de Peter Piot de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Principala cauză, conform studiului, se referă la apariția noilor tulpini ale COVID, care acționează aproape ca virusuri de sine stătătoare. Aceste aspecte au fost dovedite în studii clinice din Africa de Sud și din Brazilia. Astfel că singura șansă pentru imunizarea în masă rămâne vaccinarea, asta cu toate că serurile s-au dovedit a fi eficiente doar pentru anumite mutații ale coronavirusului. Cu toate acestea, vaccinarea va pierde teren în fața noilor tulpini care ar putea apărea în viitorul apropiat.

Vestea bună vine de la producătorii de vaccinuri, care încearcă să dezvolte noi și noi variante în special pe cele construite pe tehnologia ARN mesager. Totuși, acest aspect nu slăbește din fluxul cu care se confruntă orice vaccin. Acesta trebuie dezvoltat, produs, expediat, distribuit și aplicat populației. Viteza acestui fenomen nu poate, cel puțin deocamdată, să țină ritmul cu viteza de răspândire a factorului patogen.

Situația pandemică actuală nu arată prea bine în cazul majorității statelor lumii

Există multe state unde vaccinarea nu a început încă. Problema apare în momentul în care populația devine vulnerabilă mai ales la variantele de tulpină care au apărut în ultimele luni. Cea britanică, cea braziliană și cea sud-africană au făcut deja ravagii la nivel global. Luna trecută, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, trăgea un semnal de alarmă că 75% din dozele de vaccin fuseseră administrate în doar 10 țări, în timp ce 130 de state nici nu demaraseră procesul de imunizare.

Mai multe articole despre:
coronavirus pandemie coronavirus global