MENIU

Interviul de angajare: 10 întrebări la care NU eşti obligat să răspunzi

<p>Nu trebuie să răspunzi la orice &icirc;ntrebare</p>

In timpul interviurilor de angajare, angajatorii vor sa afle cat mai multe lucruri despre candidati. Uneori, intrebarile lor depasesc limita si promoveaza procesele de recrutare discriminatorii, scrie Manager.ro.

Candidatii trebuie sa cunoasca intrebarile la care NU sunt obligati sa raspunda (sau NU trebuie sa raspunda). Intrebarile legate de rasa, varsta, sex, orientare sexuala si stare civila nu se incadreaza in normele obisnuite ale unui interviu de angajare.

Pentru a nu deveni o victima sigura a discriminarii pe piata muncii, tineti cont de urmatoarele zece intrebari la care nu sunteti obligati sa raspundeti.

1. Esti casatorit/a?

Angajatorii nu au voie sa te intrebe daca esti sau nu casatorit/a. Chiar daca angajatorul iti poate adresa intrebari legate de timpul pe care il ai la dispozitie pentru jobul respectiv, acesta nu are dreptul sa te intrebe daca esti casatorit/a sau singur/a.

2. Ai copii? Ai planuri de viitor in acest sens?

Angajatorii tind sa te intrebe in ce masura esti disponibil/a pentru un anumit loc de munca. Managerii HR se folosesc de copii pentru a determina daca angajeaza sau nu un anumit candidat.

3. Ce varsta ai?

Discriminarea pe baza de varsta este o problema majora a angajatorilor (si candidatilor...). Angajatorii nu au dreptul sa te intrebe ce varsta ai, cat timp ai fost in campul muncii sau anul nasterii.

4. Ce religie practici si ce sarbatori religioase respecti?

Angajatorii ar putea sa te intrebe ce sarbatori religioase urmezi si in ce masura ti-ar afecta acestea timpul dedicat muncii. Totusi, nu au voie sa iti adreseze intrebari legate de fundamentul tau religios.

5. Ai vreo datorie mare?

Angajatorii nu pot corela istoricul datoriilor unui candidat cu capacitatea sa de a munci. Cand angajatorii te intreaba daca ai datorii, trebuie sa iti ceara permisiunea, inainte sa te verifice la banca.

Mai multe pe Manager.ro.

Mai multe articole despre:
interviu de angajare interviu angajare