MENIU

Întâlnire istorică a ortodoxiei după o mie de ani

Marele Conciliu Ortodox, o reuniune fără precedent în ultimul mileniu, care ar trebui să parafeze unitatea bisericilor creștine ortodoxe din întreaga lume, s-a deschis duminică în insula Creta (Grecia), dar forța sa este diminuată de mai multe absențe, inclusiv de cea răsunătoare a Patriarhului Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, comentează agenția France Presse (AFP).

Duminica, de ziua Rusaliilor ortodoxe, Consiliul a început cu o liturghie divină celebrată în comun la Heraklion, capitala insulei, de zece întâistătători ai bisericilor ortodoxe, între care și patriarhul ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu.

Președintele grec Prokopis Pavlopoulos a participat la liturghia transmisă în direct de televiziunea de stat ERT, relatează AFP.

Pregătit timp de peste cincizeci de ani și fără precedent de la schisma istorică din 1054 dintre Roma și Constantinopol, acest mare conciliu vizează strângerea rândurilor ortodoxiei.

Dar fotografia de familie rămâne incompletă și lucrările care vor continua până la 27 iunie la Chania (în nord-vestul insulei Creta) vor fi marcate de patru absențe. Pe lângă Patriarhul Kirill, a cărui Biserică Rusă are greutate demografică pentru jumătate din comunitatea ortodoxă, având numai ea singură aproape 130 de milioane de membri, sunt, de asemenea, absenți întâistătătorii bisericilor ortodoxe din Antiohia, Bulgaria și Georgia.

Lovitura este dură pentru cei care au inspirat această reuniune, Patriarhul Bartolomeu fiind unul dintre inițiatori, influența sa fiind contestată de ani de zile de către biserica rusă, notează AFP.

Cei absenți au declarat în ultimul moment că nu vor participa, invocând probleme de esență procedurală, în ciuda acordului pe care și l-au dat la început pentru susținerea reuniunii.

Mai multe articole despre:
preoţi Patriarhie biserica ortodoxa