MENIU

INCIDENTE la alegerile europarlamentare: 59 de sesizări privind contravenţii sau infracţiuni

<p>INCIDENTE la alegerile europarlamentare: 59 de sesizări privind contravenţii sau infracţiuni</p>

Un număr de 59 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni la alegerile de duminică au fost înregistrate de la deschiderea urnelor, cele mai multe în Bucureşti, Dâmboviţa, Dolj, Mehedinţi şi Giurgiu, şi au fost date 48 de amenzi pentru încălcarea legislaţiei electorale, potrivit MAI.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a declarat că, din cele 59 de sesizări, 14 nu s-au confirmat.

Cele mai multe sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni la alegerile europarlamentare au fost înregistrate în Bucureşti - opt, în judeţele Dâmboviţa, Dolj şi Mehedinţi - câte şapte, precum şi în Giurgiu, unde au fost patru sesizări. Acestea vor fi verificate punctual şi vor fi luate măsurile legale corespunzătoare, potrivit purtătorului de cuvânt al MAI.

Dajbog a mai spus că, de la deschiderea urnelor, au fost date 52 de amenzi, dintre care 48 pentru încălcarea legislaţiei electorale.

Purtătorul de cuvânt al MAI a mai precizat că sunt cercetate şase situaţii privind posibile infracţiuni, una dintre acestea fiind sesizată în Bucureşti. La numărul 112 a fost sesizat faptul că, la Secţia 185 din Bucureşti, un alegător a introdus în urnă două buletine de vot. Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare pe numele acestuia, pentru fraudă la vot, faptă pedepsită cu închisoare de la şase luni la trei ani.

În comuna Cogealac, din judeţul Constanţa, se fac verificări într-un caz privind coruperea alegătorului, după ce viceprimarul a sesizat faptul că dintr-o maşină a fost împărţită pâine, în scop electoral. În acest caz se fac cercetări pentru a se stabili care este situaţia de fapt.

Un alt caz a fost înregistrat în localitatea Bicu, judeţul Giurgiu, unde o persoană a reclamat că membrii biroului electoral al unei secţii de votare nu i-au permis să voteze pe motiv că ar avea probleme psihice. În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că, într-adevăr, persoana respectivă figurează în evidenţele medicale cu afecţiuni psihice şi nu are drept de vot.

Purtătorul de cuvânt al MAI a mai spus că în localitatea Bistra, din judeţul Alba, un agent de poliţie s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat în vârstă de 66 de ani şi-a împiedicat soţia să voteze. Deşi bărbatul a solicitat, sâmbătă, urna mobilă, în numele soţiei sale care este imobilizată la pat, duminică dimineaţă acesta nu a permis membrilor comisiei de la secţia de votare să intre în casă. Monica Dajbog a precizat că pentru acest gest bărbatul riscă închisoare de la şase luni la trei ani.

În judeţul Dâmboviţa, poliţia a fost sesizată, duminică dimineaţă, de mai multe persoane, care au reclamat faptul că au găsit afişe electorale lipite pe parbrizele autoturismului. În urma verificărilor, au fost identificate trei persoane care au lipit aceste afişe, acestea fiind amendate.

În judeţul Vaslui, prefectul a solicitat Biroului Electoral Judeţean schimbarea preşedinţilor de la patru secţii de votare, deoarece sâmbătă aceştia au plecat acasă cu ştampilele de control.

Procesul electoral în cele patru secţii nu a fost suspendat, fiind desfăşurat sub coordonarea locţiitorilor preşedinţilor birourilor electorale. Pentru alegerea unor noi preşedinţi a fost organizată de către preşedintele tribunalului o tragere la sorţi din rezerva de magistraţi şi jurişti, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

Monica Dajbog a mai spus că, în situaţii punctuale, preşedinţii birourilor secţiilor de votare au solicitat angajaţilor MAI verificarea unor persoane care s-au prezentat la vot.

"Până la clarificarea tuturor situaţiilor de către structurile MAI, procesul de votare a fost întrerupt, la cererea preşedinţilor birourilor secţiilor de votare, pentru perioade limitate de timp", a precizat Dajbog.