MENIU

Începe Sibiu Jazz Festival. Cel mai vechi festival de jazz, cu o tradiţie de 46 de ani

Sibiu Jazz

În perioada 23- 29 mai, Sibiul găzduiește Festivalul Internațional de Jazz organizat de Fundația Sibiu Jazz Festival. Este cel mai vechi festival de acest gen din țară și unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat, încă din anii '80, „Capitala Jazzului" din România.

În perioada 23-29 mai, Sibiul găzduiește Festivalul Internațional de Jazz. Șapte zile de concerte în spații convenționale și neconvenționale, indoor și outdoor, jam sessions, spectacole stradale și expoziții, acestea sunt câteva dintre propunerile Sibiu Jazz Festival din acest an.

Cea de-a 46-a ediție aduce în program proiecte artistice inedite, variate ca stil și origine etno-culturală. În line-up-ul acestui an: Modern Art Orchestra (Ungaria), Trio Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda), Sekou Kouyate (Guineea), The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia).

Fondat la începutul anilor '70, Sibiu Jazz Festival este considerat unic în România, având în vedere longevitatea, consecvența și numărul impresionant de celebrități ale genului care l-au onorat cu prezența.

Pe plan mondial, sunt rare festivalurile de gen, care se pot mândri cu o istorie de peste patru decenii, cand însăși existența acestei muzici abia depășește un secol.

Festivalul de anul acesta debutează cu deja tradiţionalul Concurs Internațional Sibiu Jazz Festival, care se va desfășura în perioada 23-25 mai, la Teatrul Gong. Platformă de afirmare pentru tinerii muzicieni, Concursul va putea fi urmărit în direct și pe livestream.com, sibiujazz.ro sau contul de Facebook al Festivalului.

Adresat noii generații de muzicieni ai genului, concursul Sibiu Jazz Festival aduce anul acesta la Sibiu 16 concurenți (formații si soliști), din Austria, Italia, Republica Moldova, Ungaria și România. Participanții vor fi evaluați de un juriu alcătuit din experți recunoscuți în domeniul muzicii de jazz.

Participanții ediției de anul acesta sunt: Pippi Dimonte, BB Quintet, Bigg Dimm a'Band, Koszorus Krisztina și Szász Csaba,The Twisters, Antaki, Youvenis, Viorica Pintilie Quartet, Groovy Bastards, Cristina Radu, Iulia Heleanu, Maria Boldan, George Vasluianu, Lavinia Simionescu, Madalin Oprișanu și Sandu Bantas.

„Concursul Sibiu Jazz Festival, inițiat în 1979, a crescut generații de ”copii” ai jazzului. Competiția promite să poarte mai departe o misiune asumată acum mulți ani de Festivalul de Jazz de la Sibiu – aceea de a descoperi, a promova și a crește tinerele talente. Nu există jazzman român, a cărui evoluție să nu fi fost marcată, în vreun fel sau altul, de Concursul și Festivalul de Jazz de la Sibiu”, spune Simona Maxim, directorul festivalului.

În mod tradițional, seara de miercuri, 25 mai, va marca încheierea Concursului Sibiu Jazz Festival, prin Gala Laureaților și două concerte speciale: Hot Club de Cluj & Cornel Bucșă (câștigători 2015) și Amalia Preda Quartet (câștigătoare 2014).

Între 26 și 29 mai, festivalul continuă cu evenimente care se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Iubitorii de jazz vor  putea savura concertele celor de la Modern Art Orchestra (Ungaria), Trio Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda), Sekou Kouyate (Guineea), The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia),  precum și serile de jam sessions ce vor fi organizate în diverse locații din oraș.  

De asemenea, pe toată perioada festivalului  se poate vizita expoziția de fotografie Focus Jazz, expoziție ce prezintă în fiecare an momente unice din istoria de peste patru decenii a festivalului de jazz de la Sibiu.

Pentru prima dată, această expoziție tradițională este completată cu lucrările colecției Musical Body Sounds realizate special pentru Sibiu Jazz Festival de către artistul fotograf Tibor Jakab. Festivalul se va încheia pe 29 mai cu Jazz for Kids, o serie de concerte educative și ateliere de creație pentru copii.

Mai multe articole despre:
Sibiu jazz