MENIU

Încă 12 români au murit din cauza gripei. Bilanţul a ajuns la 33 de decese

Încă 12 români au murit din cauza gripei, informează Realitatea TV. Astfel, de la debutul sezonului şi până în prezent, numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 33.

Bilanţul deceselor provocate de gripă creşte de la săptămână la săptămână. Încă 12 români şi-au pierdut viaţa recent din această cauză, bilanţul total de la debutul sezonului şi până acum crescând la 33 de morţi. Între aceştia se numără 22 de bărbaţi, dar şi doi copii mai mici de un an.

Potrivit Realitatea TV, 31 dintre aceste persoane aveau şi alte probleme medicale; de altfel, 30 dintre cei 33 de pacienţi decedaţi nu fuseseră vaccinaţi antigripal.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Capitală (11), judeţul Argeş (6) şi Cluj (3).

De asemenea, un bărbat în vârstă de 56 de ani, diagnosticat cu gripă AH1N1, a murit, miercuri, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, pacientul având şi alte afecţiuni, precum diabet, obezitate şi probleme cardiace. Pacientul fusese internat în stare gravă, în urmă cu o săptămână, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, bărbatul având diabet, probleme cardiace şi fiind obez.

Managerul Institutului "Matei Balș", Adrian Streinu-Cercel, a declarat vineri că virusul gripal va circula până la sfârșitul lunii martie sau poate chiar până în aprilie, subliniind că cetățenii încă se mai pot vaccina, potrivit Agerpres.

"Cu gripa, în momentul de față, stăm bine, în sensul că suntem în desfășurarea sezonieră a gripei. (...) Vorbim de gripă sezonieră. Principalul tip de virus este cel de grup A, respectiv AH1N1. Partea proastă a lui este că generează la persoane relativ tinere forme severe de boală uneori. (...) Încă mai este un moment propice în care persoanele care nu s-au vaccinat se pot vaccina. Estimările noastre sunt că această circulație a virusului gripal va fi undeva până la sfârșitul lunii martie poate chiar luna aprilie", a explicat prof. dr. Streinu-Cercel într-o conferință susținută la Institutul Național de Sănătate Publică.

El a arătat că modificările de temperatură conduc la circulația virusului gripal.

"Anul acesta, virusul este mai agresiv pentru că (...) face pasaje repetate pe populații umane și, pe măsură ce trece de la o persoană la alta, își crește virulența. Așa s-a întâmplat și cu virusul gripal AH1N1. Dacă în 2009 nu a dat cine știe ce cazuri severe, în momentul de față își crește agresivitatea", a mai arătat Streinu-Cercel.

Medicul a subliniat că gripa debutează cu dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, cu "senzație de globi oculari în fundul capului", febră, dar și cu boală diareică.

Prof.dr. Cercel le-a recomandat pacienților să consulte mai întâi medicul de familie la cele mai mici semne de gripă, nu să apeleze la camerele de gardă de la spitalele de boli infecțioase.

"Nu veți face decât să creșteți gradul de aglomerație în zona respectivă și transmiterea virusului să fie mult mai facilă. Populația trebuie să știe că nu circulă numai virusul gripal, ci cu o multitudine de virusuri cu tropisme respiratorii, a căror treabă este să dea afecțiuni ale tractului respirator superior — rinofaringite", a explicat Streinu-Cercel.

Medicul a punctat că igiena mâinilor este foarte importantă, dar și aerisirea locuințelor.

Mai multe articole despre:
români gripa decese AH1N1