MENIU

ILUZIA OPTICĂ A ANULUI 2014. Proiectele câştigătoare sunt de-a dreptul năucitoare

Iluzia optică a anului 2014.

Concursul anual de iluzii optice al Neural Correlate Society s-a încheiat şi a fost anunţat clasamentul. Pe primul loc este o variantă nouă a clasicei iluzii Ebbinghaus.

Concursul anual de iluzii optice al Neural Correlate Society s-a încheiat şi a fost anunţat clasamentul. Pe primul loc este o variantă nouă a clasicei iluzii Ebbinghaus, scrie descopera.ro.

Iluzia Ebbinghaus este printre cele mai cunoscute. Ea se bazează pe modul în care creierul nostru percepe dimensiunea unui obiect în funcţie de obiectele din jurul său.

Prin urmare, în imaginea de mai jos, cercurile portocalii au de fapt aceeaşi dimensiune, deşi ochiul le va percepe ca fiind diferite.

 

Câştigătorul concursului din acest an este un model în mişcare ale acestei iluzii optice, conceput de Christopher D. Blair, Gideon P. Caplovitz, and Ryan E.B. Mruczek, de la Universitatea Nevada Reno.

În acest gif animat, cercul din centru are mereu aceeaşi dimensiune, dar pare că aceasta diferă atunci când cercurile din jurul său devin mai mari suau mai mici.

VEZI AICI MAI MULT

Mai multe articole despre:
iluzii optice iluzii Neural Correlate Society