MENIU

Câți bani a dat IKEA pe pădurea cumpărată de la Harvard în 21 de județe din România

Pădurea se află în 21 de județe din România

Grupul suedez IKEA, cel mai mare retailer de mobilă la nivel mondial, a cumpărat 33.600 de hectare de pădure în România, într-o tranzacţie de 70-130 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.ro.

Ikea devine astfel cel mai mare proprietar de „aur verde", după ce a cumpărat pădurile deţinute de Universitatea Harvard în România.

Aceasta este o mutare surpriză a suedezilor, în contextul în care ei nu mai deţin alte păduri. Reprezentanţii IKEA spun însă că acest pas le permite să controleze întregul lanţ de producţie, de la furnizarea materiei prime până la vânzarea produsului finit.

Reprezentanţii IRI Investments SRL, societate creată de IKEA pentru a gestiona exclusiv noua linie de business dedicată pădurilor din România, au declarat că vânzătorul suprafeţei „verzi" cumpărate de retailerul de mobilă suedez este firma Greengold European Capital SA. Tot ei adaugă că această companie este una dintre firmele prin care universitatea ame­ricană Harvard desfăşura activităţi pe piaţa din Ro­mânia.

„Greengold European Capital SA este o investiţie a Harvard Management Company", spun reprezentanţii IRI Investments SRL.

Harvard deținea terenuri împrăștiate în 21 de județe. Proprietatea cumpărată este localizată în centrul și nord-estul României, cu o concentrare mai mică în nord-vest.

Producătorul suedez de mobilier IKEA a cumpărat 33.600 hectare de pădure în România, decizie care îi facilitează accesul la materie primă lemnoasă necesară în producția de mobilă. Suedezii spun că vor face toți pașii necesari pentru ca pădurile să fie administrate într-un mod sustenabil

"Deoarece tranzacția este recent finalizată, prioritatea în această perioadă este punerea bazelor noii organizații, IRI Investments SRL, în conformitate cu modul de lucru IKEA: ne vom asigura că facem toți pașii necesari pentru ca pădurile să fie administrate într-un mod sustenabil și pentru a adera la cele mai înalte standarde de management forestier:, se mai spune în comunicatul de presă.

„Am creat o nouă organizație pentru administrarea pădurilor și începem angajarea de experți în management forestier responsabil. Prin respectarea tuturor regulilor și standardelor interne și locale și a legislației în vigoare și prin integrarea surselor de lemn în modelul său sustenabil de business, IKEA Group își ia angajamentul să asigure un lanț de producție al lemnului administrat în mod responsabil în România", mai spun oficialii IKEA.

Mai multe articole despre:
Harvard pădure harvard