MENIU

Iată de ce este bine să mănânci o pară în fiecare zi

Iată de ce este bine să mănânci o pară în fiecare zi

Cu toţii ştim că „un măr pe zi ţine medicul departe”, însă mărul nu este singurul fruct pe care ar trebui să îl consumăm zilnic. Avem toate motivele pentru a include şi perele pe lista celor cinci fructe şi legume pe care medicii ni le recomandă pe parcursul unei zile.

Cele mai importante efecte benefice ale perelor asupra sănătăţii:

Consumată proaspătă, cu coajă, para este o bună sursă de carbohidraţi, vitamina C, potasiu şi fibre. O pară de mărime medie (150 grame) conţine aproximativ 4 grame de fibre.

„Fitochimicalele benefice şi fibrele se găsesc mai ales în coaja fructului. Culoarea diferită a soiurilor de pere înseamnă conţinut diferit de fitochimicale, motiv pentru care se recomandă varietate în consum”, menţionează prof. dr. Nicolae Hâncu, în volumul „Abecedar de nutriţie”, conform Adevărul.

Ştiaţi că para este mult mai puţin alergenă decât alte fructe? Din acest motiv, para poate fi consumată şi de persoanele alergice şi de copii. Este ideală în perioada diversificării alimentaţiei la sugari.

Atenţie însă la excese! Perele pot avea un uşor efect laxativ. Perele sunt recomandate femeilor însărcinate. O sigură pară furnizează aproximativ 14 micrograme de acid folic (numit şi vitamina B9), o vitamină indispensabilă bunei dezvoltări a fătului, deoarece previne spina bifida, o malformaţie congenitală care provoacă dezvoltarea incompletă a măduvei spinării.

Para este bogată în polifenoli care au un efect protector contra diabetului şi bolilor de inimă. Studiile au demonstrat că un consum de 5 pere pe săptămână reglează secreţia de insulină, conferind un puternic efect antidiabet.

Mai multe articole despre:
sănătate vitamine beneficii pere pară