MENIU

Huffington Post: Gerhard Schroeder, Elena Udrea şi Ion Ţiriac ar fi implicaţi în dosarul EADS

<p>Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schr&ouml;der</p>

Jurnaliştii de la publicaţia Huffington Post, ediţia germană online, publică un amplu articol despre afacerea EADS din România. Ziariştii scriu despre implicarea în semnarea acestui contract a fostului cancelar german Gerhard Schroder, a Elenei Udrea, a omului de afaceri Ion Ţiiriac, dar şi a ministrului Ioan Rus. Aceştia mai spun că procurorii DNA ar putea cere, săptămâna viitoare, aviz pentru urmărirea penală a foştilor miniştri implicaţi în negocierea şi semnarea contractului, potrivit Digi24.ro.

Jurnaliştii scriu că în afacerea EADS România s-au implicat mai mulţi oameni de afaceri importanţi, dar şi demnitari din Germania.

„Pe lângă firme ca EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computers şi Microsoft, în această afacere apar şi nume precum Gerhard Schroder, Bodo Hornbach, Ion Ţiriac şi Klaus Mangold, alături de cel al candidatei la preşedinţia ţării Elena Udrea”, relatează huffingtonpost.de.

Din textul articolului reiese şi modul în care aceste persoane ar fi acordat sprijin pentru ca statul român, prin Ministerul de Interne, să semneze un contract păgubos, spun procurorii.

„Cercetările DNA, iniţiate după ce obţinuse informaţii din partea FBI, deschid problema implicării lui Gerhard Schroder, Klaus Mangold şi Ion Ţiriac: ei au facilitat afacerea prin faptul că în acea perioadă purtaseră mai multe runde de discuţii la nivel guvernamental la Bucureşti”, relatează publicația online.

Cel puţin deocamdată, Elena Udrea nu are calitate de învinuit sau inculpat în vreun dosar. În urma apariției în mass-media a unor informații care dădeau ca sigură cercetarea liderului Partidului Mișcarea Populară (PMP) de către procurorii anticorupție,„Evenimentul zilei” a solicitat, oficial, Direcției Naționale Anticorupție să precizeze dacă Elena Udrea are vreo calitate procesuală în dosarele Microsoft, Gala Bute și în cazul Gheorghe Ștefan – Strong Montaj SA.

„La solicitarea dvs. din data de 28 octombrie 2014, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele: La momentul solicitării  persoana menţionată  de dvs. nu are calitate de învinuit sau inculpat în cele trei dosare la care faceţi referire.”, ne-a răspuns DNA.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că s-ar bucura dacă ”ar ieşi” şi dosarul EADS, în contextul evoluţiilor din dosarul Microsoft, precizând că şi dosarul EADS, atunci când va fi gata pentru lucru, va face o altă parte de radiografie a clasei politice româneşti.

 ”Cred că DNA nu poate acţiona sezonier, oricine poate judeca că se putea amâna chemarea cuiva cu o săptămână, dar DNA nu se uită la scena politică. Asupra acestui lucru vă asigur, merg ca buldozerul înainte”, a spus Băsescu la Adevărul Live.

El a precizat că acesta este semnul că justiţia este independendă, liberă de presiuni.

”M-aş bucura dacă ar ieşi şi EADS”, a mai declarat Traian Băsescu, precizând că este bine că lucrurile merg înainte.