MENIU

Harta Europei în 2035, reflectarea viselor şi frustrărilor Rusiei

Publicate iniţial în 2012, în Rusia, de Express Gazeta, mai multe hărţi ale Europei anului 2035  au început să reapară în mediul online şi au atras atenţia celor de la Foreign Policy, mai cu seama că evenimentele din Ucraina conferă o notă de realism unei aparente fantezii cartografice menită să reflecte visele regimului Putin, scrie cotidianul.ro.

Până în 2035, Rusia nu numai că va fi anexat Crimeea, dar şi regiunea Donbas (acum disputată de forţele Kievului şi separatiştii pro-ruşi). Kremlinul va fi absorbit şi teritoriile deţinute de fostul imperiu ţarist, aşa-zisa Novorossia, extinzându-se în sudul actual al Ucrainei, pentru a ajunge până în Transnistria şi eliminând total accesul Ucrainei la mare.

“Este îndoielnic că aceste hărţi reprezinta actualul plan al lui Vladimir Putin”, scrie Foreign Policy, adăugând că “Express Gazeta”, care poate fi descrisă cel mai bine ca un tabloid, a scris că “experţi în geopolitică” au desenat hărţile pe baza informaţiilor din “surse deschise” deţinute de institutele de cercetare, precum şi pe baza scrierilor mai vechi ale lui Alvin Toffler, Zbigniew Brzezinski sau Samuel Huntington.

Potrivit Foreign Policy, aceste hărţi ar putea fi interpretate mai degrabă ca o reflectare a dorinţelor şi deopotrivă a frustrărilor Rusiei sau măcar ale unui segment al opiniei publice.

Articolul din Express Gazeta arată că Rusia anului 2035 va fi una fragmentată, islamizată şi suferind de pe urma unei ascensiuni puternice a Germaniei, dar, în egală măsură, articolul arată ca acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă Moscova îşi menţinea statutul de mare putere după prăbuşirea URSS, în 1991.

Europa de Vest

Hărţile prezentate de Express Gazeta prezintă o Europă de Vest mai fragmentată în anul 2035, drept urmare a decăderii morale şi a falimentului economic, de care vorbeşte acum preşedintele Putin.

Marile state europene vor suferi de pe urma secesiunii. După separarea Scoţiei şi Cataloniei, ac urmare a referendumurilor din 2013, Irlanda de Nord se va integra în Republica Irlanda, astfel ca Regatul Unit va rămâne doar cu Anglia şi Ţara Galilor. Va urma apoi declararea independenţei Ţării Bascilor, iar Spania se va transforma într-o confederaţie.

Şi Franţa va pierde teritorii, potrivit previziunilor experţilor anonimi citaţi de Express Gazeta, fie în favoarea Ţării Bascilor, fie prin pierderea efectivă a Corsicii, dar şi a Alsaciei şi Lorenei, provinciile veşnic disputate cu Germania. Totodată, în sudul Franţei, cel mai probabil cu capitala la Marsilia, va apărea un stat independent, denumit de experţii ruşi “Piemontul Arab”.

Belgia se va scinda între Flandra, ce se va uni cu Olanda, şi Valonia, care va încăpea în mâinile Franţei.

Europa Centrală

Italia se va scinda din cauza clivajului economic nord/sud. Noul stat din nordul Italiei se va întinde până la graniţa dintre provinciile Toscana şi Lazio, în timp ce Roma va fi capitala statului sudic, un stat prea slab economic pentru a împeidica secesiunea Sardiniei.

Bosnia şi Herţegovina – un produs al diplomaţiei SUA, după cum scrie Exopress Gazeta – va fi împărţită între Croaţia şi Serbia. În compensaţie pentru pierderea teritoriilor musulmane de aici, Turcia va obţine crearea Albaniei Mari, prin unirea Albaniei cu Kosovo şi cu porţiuni din Serbia şi Macedonia.

Ungaria revizionistă va reuşi să îşi recupereze o parte din teritoriile pierdute în 1918, în special în dauna României, prin anexarea unei părţi din Transilvania şi a Voivodinei.

În viziunea publicaţiei ruse, Polonia va fi pedepsită pentru alierea cu Vestul şi, până în 2035, va fi dezmembrată chiar de către actualii parteneri. Germania va anexa Pomerania şi Silezia, dar şi Prusia de Est (Rusia retrăgându-se din actuala sa exclavă Kaliningrad).

Cât priveşte Ucraina, o mică parte din Ucraina de vest îşi va declara independenţa, dar din noul stat se va desprinde Transcarpatia, care va fi imediat anexată de Ungaria.