MENIU

Ai depozite bancare? Guvernul schimbă legea care îţi garantează banii din bancă

<p>Noua lege de garantate a depozitelor bancare</p>

Guvernul a aprobat miercuri două proiecte de lege prin care se transpun în legislația românească prevederile UE referitoare la schemele de garantare a depozitelor bancare.

În plină criză grecească legată de retragerea masivă de bani din băncile grecești, în România se schimbă legislatia privind garantarea depozitelor in sistemul bancar. Este o schimbare cerută de alinierea la o Directivă europeană.

Elementele de noutate pe care le va aduc noile legi privind schemele de garantare a depozitelor se referă în special la reducerea de la 20 la 7 zile lucrătoare a perioadei de punere la dispoziția deponenților garantați a sumelor reprezentând compensații, precum și eliminarea din sfera depozitelor excluse de la garantare a depozitelor întreprinderilor (altele decât microîntreprinderile și întreprinderile mici şi mijlocii).

O altă schmbare importantă se referă la faptul că depozitele constituite la sucursalele bancilor straine din Romania, originare din statele membre ale Uniunii Europene, vor fi garantate de schemele din Romania. Pana acum acestea erau garantate de schemele din tara de origine.

Suma garantată de 100.000 euro/persoană/bancă rămâne neschimbată și în noua lege. Termenul pentru transpunerea Directivei 2014/49/UE privind schemele de garantare a depozitelor este 3 iulie.

"Principalele elemente de noutate aduse de proiectul de lege privind schemele de garantare a depozitelor sunt: recunoașterea a două regimuri de administrare a schemelor de garantare a depozitelor ; reglementarea dreptului sistemelor instituționale de protecție și al schemelor contractuale de garantare, (...) reglementarea procedurii recunoașterii oficiale a unei scheme de garantare a depozitelor administrată privat de către Banca Națională a României, desemnată ca autoritate cu competențe de supraveghere a acestei categorii de scheme de garantare a depozitelor; introducerea posibilității fuzionării schemelor de garantare a depozitelor din diferite state membre; impunerea unui regim explicit de supraveghere pe baze continue de către Banca Națională, a activității schemelor de garantare a depozitelor oficial recunoscute pe teritoriul țării și care sunt administrate privat", informează un comunicat al Executivului, prezentat de Agerpres.

Al doilea act normativ adoptat este proiectul de lege privind Fondul de garantare a depozitelor bancare, care prevede că Fondul va continua să dețină funcția de schemă de garantare a depozitelor, de administrator al fondului de rezoluție bancară, precum și pe cea de acționar la o instituție de credit-punte.

"Pentru a păstra aceste funcții, se acordă Fondului de garantare a depozitelor bancare statutul de entitate administrată public, respectiv aflată în administrarea Băncii Naționale a României", precizează Executivul.

Mai multe articole despre:
bănci Grecia depozite bancare