MENIU

"Este fără precedent". Guvernul PSD, criticat DUR pentru numirile politice la companiile de stat

Seful Fondului Proprietatea

Americanii care gestionează Fondul Proprietatea critică Guvernul Tudose pentru numirile politice făcute la companiile de stat. "Ce se întâmplă acum reprezintă un moment fără precedent şi extrem de îngrijorător" privind situaţia guvernanței corporative, spun oficialii FP.

Experții de la Fondul Proprietatea sunt îngrijorați de intenția alianței de guvernare PSD-ALDE de a lăsa la latitudinea Guvernului posibilitatea exceptării oricărei companii de stat de la aplicarea legislaţiei guvernanţei corporative,

"În ultimii 7 ani am susţinut constant importanţa guvernanţei corporative în companiile de stat din România, dar ce se întâmplă acum reprezintă un moment fără precedent şi extrem de îngrijorător privind situaţia acesteia.

Dacă va fi lăsată la latitudinea Guvernului posibilitatea exceptării oricărei companii de stat de la aplicarea legislaţiei guvernanţei corporative, această lege ar deveni o formă fară fond.

Putem spune că vom asista practic la îngroparea guvernanţei corporative în România dacă vor fi adoptate amendamentele de modificare a legii dezbătute acum în Parlament", a declarat Greg Konieczny, CEO şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Companiile de stat, feuda Puterii. Cum sunt numiți direct de Guvern managerii politici

Coaliția de guvernare PSD-ALDE a pus gând rău companiilor de stat: nu doar că le extrage toate rezervele financiare și profiturile în avans, pentru a acoperi găurile din buget, dar își instalează și oamenii proprii în fotoliile de conducere, nesocotind total recomandările FMI, ale Băncii Mondiale sau Comisiei Europene.

Coaliția de guvernare merge mai departe cu tancul peste recomandările instituțiilor internaționale cu privire la reformarea companiilor de stat.

După ce în var,ă senatorii au decis că zeci de societăți și regii de stat să aibă manageri numiți doar politic, fiind exceptate de la principiile managementului profesionist, deputații merg acum chiar mai departe, propunând să lase Guvernului libertatea de a decide prin hotărâre care să fie companiile cu manageri numiți pe criterii politice, fără a mai trece prin proceduri transparente de selecție.

Astfel, Comisia pentru Industrii din Cameră Deputaților, condusă de Iulian Iancu (PSD), a aprobat marți un amendament care va permite Guvernului să decidă singur dacă va aplică legislația privind guvernanță corpoarativă într-o companie sau alta, potrivit Hotnews.ro.

În repetate rânduri, FMI le-a recomandat autorităţilor de la București adoptarea cât mai rapidă a unei legislaţii pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporative în companiile de stat şi stabilirea unei liste cu potenţiale listări la bursă sau privatizări. Reformele ignorate de PSD ar fi dus la îmbunătăţirea managementului profesionist în aceste companii, la alocarea mai eficientă a resurselor, la creşterea profitabilităţii și la diminuarea fenomenului de corupție.

Pe lista din vară a companiilor exceptate de la managementul profesionist se află Tarom, Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonomă "Monitorul Oficial", Regia Autonomă "Administrația Protocolului de Stat" și mai multe din industria de apărare. Senatul era prima cameră sesizată, proiectul fiind trimis apoi la Camera Deputaților. Inițial, deputații au intenționat să mărească lista, însă în cele din urmă au introdus un amendament prin care să lase aplicarea legislației după bunul plac al Guvernului.

În acest moment sunt multe companii de stat importante supuse legislației privind guvernanța corporativă: Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz.

În multe cazuri au expirat mandatele de patru ani pe care le-au avut foștii manageri, fiind numiți, pe criterii politice, administratori interimari. Guvernul nu s-a grăbit până acum să înceapă procedurile de selecție a unor noi manageri cu mandat plin. Aceste proceduri ar putea fi bocate cu totul dacă proiectul Coaliției PSD- ALDE va fi aprobat în plenul Camerei Deputaților și promulgat de președinte.

 

Mai multe articole despre:
companii de stat Fondul Proprietatea (FP)