MENIU

Guvernul dă bani tinerilor care vor să urmeze studii superioare. Ce trebuie să facă viitorii studenți pentru a intra în posesia lor

Guvernul dă bani tinerilor care vor să urmeze studii superioare

Statul român vine în sprijinul tinerilor români care aleg să urmeze studii superioare, prin intermediul programului intitulat "Primul student din familie". Acest program are scopul de a facilita accesul la studii universitare și de a oferi suport financiar elevilor în nevoie. 

Pentru a facilita accesul la învățământul superior al tinerilor români proveniți din grupuri defavorizate, precum cei din mediul rural, statul a implementat un program care le oferă sprijin financiar. Acest program are ca obiectiv principal creșterea accesibilității la studii pentru aceste categorii de elevi, oferindu-le oportunitatea de a-și continua educația și a-și construi un viitor mai bun. Prin intermediul măsurilor din acest program, se creează premisele pentru o șansă egală de dezvoltare a tuturor tinerilor, indiferent de proveniență și de condițiile socio-economice în care se află.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, programul Primul student din familie este gândit pentru a veni în sprijinul tinerilor care vor să urmeze o facultate. Ghidul solicitantului pentru apelul competitiv „Primul student din familie” a fost pus în consultare publică, anunţă Ministerul Educaţiei.

„Primul student din familie devine o realitate. Am pus în consultare publică, cu sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ghidul solicitantului pentru apelul competitiv de proiecte „Primul student din familie”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Primul student din familie este parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învățământului superior nr. 199/2023, și va fi finanțat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și din bugetul de stat.

„Rumanski, niet”: Revelionul de coșmar al unui român dat afară de la petrecerea publică din Sankt Petersburg când polițiștii i-au văzut pașaportul

Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50 milioane euro, fără TVA, din care contribuția UE este de 42 milioane euro FSE+.

Măsurile dedicate creșterii accesului la studii universitare, inclusiv pentru prevenirea și combaterea abandonului universitar vizează:

  • Măsuri de tip „punte” în vederea sprijinirii tranziției la studiile universitare, începând cu clasa a XI-a;
  • Măsuri pentru combaterea reducerii abandonului universitar în rândul studenților proveniți din familii cu un nivel scăzut de educație;
  • Măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior, inclusiv prin achiziția de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente specifice procesele educaționale care includ studenți cu dizabilități.

Programul se va desfășura sub forma unui apel competitiv în care solicitanții eligibili sunt instituțiile de învățământ superior de stat și unitățile de învățământ preuniversitar de stat, care își pot lua parteneri relevanți pentru atingerea obiectivelor proiectului.

Trei femei trecute de 100 de ani, sfaturi pentru tinerele de astăzi: "Munca grea nu a ucis pe nimeni, dar grijile o fac"

Ghidul solicitantului și anexele sunt disponibile AICI.

„Orice tânăr din România care își dorește să urmeze cursurile universitare și îndeplinește condițiile necesare ar trebui să poată să facă acest lucru. Prin lansarea în consultare publică a Programului «Primul student din familie», reafirm angajamentul Ministerului Educației de a îmbunătăți politicile de acces în învățământul superior și de a sprijini categoriile de elevi și studenți care au cea mai mare nevoie de susținere.

Decizia de a urma studiile universitare nu este atât de simplă, ci implică o serie de factori, care țin atât de disponibilitățile financiare ale familiilor și aparținătorilor, cât și de contextul social și cultural din care provin potențialii candidați. Prin programe de tipul «Primul student din familie» abordăm întocmai aceste aspecte”, a declarat Ministrul Educației,Ligia Deca.

Au oferit droguri gratuite drogaților, iar acum străzile sunt sufocate de oameni fără adăpost și criminalitate. Cum au distrus politicile sociale marile metropole