MENIU

Guvernul introduce un "Big Brother" pentru benzinării. Ce este monitorul prețurilor la carburanți

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi un Memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi. În același timp, Consiliul Concurenței a anunțat că va realiza un comparator al preţurilor pentru carburanţi, instrument asemănător celui lansat cu succes pentru produse alimentare, în urmă cu un an.

Platforma de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi, instrument similar Monitorului prețurilor în domeniul de retail alimentar, va conduce la transparentizarea pieței pentru consumatori, astfel încât aceștia să poată alege carburanții auto cu cel mai bun raport preț-calitate.

Creșterea transparenței pentru consumatori ar putea accentua gradul de concurență pe piața comercializării cu amănuntul de carburanți auto, cu implicații benefice asupra prețului carburanților, dar și asupra calității acestora, serviciilor oferite în stațiile de distribuție a carburanților, se arată într-un comunicat al Executivului.

În vederea extinderii Monitorului prețurilor și în domeniul carburanților auto, se intenționează amendarea corespunzătoare a legii concurenței. Astfel, se va crea cadrul legal în baza căruia Consiliul Concurenței poate solicita date și informații companiilor active pe piață, ceea ce va permite autorității de concurență și monitorizarea activă a prețurilor practicate de companiile petroliere.

Imediat după introducerea supraccizei, prețurile la benzină și motorină au explodat, însă premierul a spus că scumpirile sunt cauzate de uraganul care a lovit statul Texas. Nici șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu nu a recunoscut creșterile de prețuri la pompă.

Consiliul Concurenței a anunțat miercuri că va realiza un comparator al preţurilor pentru carburanţi, instrument asemănător celui lansat cu succes pentru produse alimentare, în urmă cu un an.

"Pentru realizarea acestei aplicaţii trebuie creată o bază de date care să conţină lista tuturor companiilor care comercializează carburanţi, amplasarea geografică a benzinăriilor deţinute de fiecare, tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) comercializate în fiecare benzinărie, preţurile la pompă practicate. Ca urmare, intenţionăm amendarea corespunzătoare a legii concurenței, astfel încât să se creeze cadrul legal în baza să putem solicita date și informații companiilor active pe piață, ceea ce va permite și monitorizarea activă a prețurilor practicate de companiile petroliere" a declarat Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei.

Urmând exemplul Autorităţii de Concurenţă din Germania, Consiliul Concurenţei va pemite accesul la baza de date, în anumite condiţii, şi a altor dezvoltatori de aplicaţii similare, astfel încât consumatorii să aibă la dispoziţie mai multe platforme care vor oferi facilităţi diferite.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație sectorială pe piaţa comercializării de carburanți auto, având în vedere rigiditatea observată a preţurilor la comercializarea cu amănuntul a carburanţilor în România. Acest fenomen a fost constatat din evoluția comparativă a prețurilor practicate în România şi a mediei preţurilor la nivel european, dar și din felul în care au evoluat preţurile interne raportat la modificările cotaţiilor internaționale la produsele petroliere.

În cadrul acestei investigaţii, se analizează o gamă largă de date şi informaţii de la companiile care acţionează pe această piaţă inclusiv evoluţia preţurilor cu amănuntul la carburanţi. Ca urmare, companiile trebuie să transmită Autorităţii date şi informaţii referitoare la factorii care influențează nivelul prețurilor cu amănuntul pentru carburanții auto (benzină și motorină) comercializați în România, dar şi cu privire la alte aspecte, cum ar fi stocurile minime.

Mai multe articole despre:
carburanţi benzinării