MENIU

Cozmin Guşă: Vizita lui Iohannis la Casa Albă, un eveniment excepţional în vremuri complicate

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat, în direct la Realitatea TV, vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, pe 9 iunie, unde se va întâlni cu președintele SUA, Donald Trump. Cozmin Gușă apreciază că șeful statului român a făcut o mișcare surprinzătoare, de "șahist experimentat" și că, în actualul context geopolitic foarte complicat, întâlnirea cu Donald Trump poate fi o mare oportunitate pentru România.

Cozmin Guşă crede că această întâlnire Trump-Iohannis nu este rezultatul eforturilor diplomaţiei româneşti, ci ale şefului statului. Consultantul politic afirmă că relaţiile diplomatice din ultima perioadă dintre România şi SUA au fost "palide", iar această vizită reprezintă o mare oportunitate pentru ţara noastră. 

"Am văzut câteva exprimări de dimineaţă ale unor comentatori, o să îndrăznesc să spun şi eu ce cred despre evenimentul ăsta, pentru că studiez de mult timp chimia relaţiilor dintre România şi SUA, o studiez cu lupa dacă pot să spun aşa, am studiat-o şi la Washington şi în România şi m-am uitat la aceasta relaţie de peste tot de unde am călătorit să-i văd semnificaţiile. De această dată, în mod clar, avem de-a face cu un eveniment excepţional, în vremuri foarte complicate", a explicat consultantul politic.

Potrivit acestuia, dacă ne uităm în istorie vedem că, atunci când se acumulează tot felul de dezamăgiri și de tensiuni negative, contextul oferă oportunităţi excepţionale.

"Actualul context foarte complicat din lume, din Statele Unite, din interiorul Uniunii Europene, a dat posibilitatea acestei oportunităţi pentru România, pentru că este o mare oportunitate. S-a vorbit de eforturi diplomatice... NU a existat aşa ceva. România nu mai face eforturi diplomatice de foarte mult timp şi ele în relaţia cu SUA au fost extrem de palide, nesemnificative, mai ales dacă vorbim despre mandatele preşedintelui Obama, ce să mai vorbim despre acest mandat extrem de agitat, în care orice efort diplomatic s-ar fi făcut, mai ales din partea României, ar fi fost nesemnificativ", consideră Cozmin Gușă.

Detaliul de la summit-ul NATO care a decis vizita la Casa Albă

Consultantul a insistat asupra unui "detaliu semnificativ" care ne poate explica cum s-a ajuns atât de repede la această vizită neașteptată, "cu totul deosebită".

"Când am comentat întâlnirea şefilor NATO, m-am abţinut să discut atunci despre un lucru, de la recenta vizită a lui Donald Trump, chiar am fost întrebat de ce nu am făcut-o. este vorba de prestaţia preşedintelui Iohannis, care într-un mod surpinzător pentru toată lumea, la finalul acelei întrevederi a avut cuvinte de apreciere la nivelul abordării lui Trump si a Statelor Unite, a relaţionării din cadrul NATO. Vorbim despre efectele unei întâlniri care ar putea fi considerate pozitive. Iohannis a fost aproape singular, dacă nu într-o crasă minoritate şi mi s-a părut ciudat. Pentru că nu am înţeles atunci ce s-a întâmplat nici nu am comentat. Ei uite, că azi noapte, când am văzut acest breaking news, am realizat că preşedintele Iohannis a executat atunci o mişcare de şahist experimentat, în condiţiile în care valul din NATO, sigur dominat de către europeni, l-a admonestat, pe bună dreptate din punctul lor de vedere pentru atitudinea nesolidară pe care a avut-o față de Donald Trump" spune Guşă.

Potrivit acestuia, Klaus Iohannis a făcut o opinie separată la summit-ul NATO în privința raportării la Trump, mișcare importantă de două ori în viziunea administraţiei americane şi a lui Donald Trump.

"Este importantă, în primul rând, pentru că este separată, ceea ce nu prea se obişnuieşte în corul internaţional, mai ales din partea unei ţări medii spre mici cum este România. În al doilea rând, pentru că vine, totuşi, din partea flancului estic al alianţei, a graniţei, a frontierei NATO, pe care frontieră România o reprezintă. În logica geopolitică şi în logica de război instalat, flancurile sunt foarte importante, iar Europa are două flancuri: flancul vestic, care după cum bine ştim este asigurat de către Marea Britanie în interiorul organizaţiei unitare NATO şi flancul estic care este asigurat de către România în interiorul acestei organizaţii care este extrem de frământată şi care este şi mai frământată după ultima reuniune în prezenţa lui Donald Trump", a explicat Gușă.

România a fost neglijată de SUA în timpul mandatului lui Traian Băsescu

Statele Unite au nevoie de România în acest flanc estic al NATO, dar au neglijat acest aspect până în acest moment, consideră consultantul politic. Faptul că în timpul mandatului lui Barack Obama România a fost nebăgată în seamă, şi din motive de poziţionare ale lui Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a dăunat destul de mult țării noastre.

"Dacă o să vă uitaţi pe site-ul administraţiei prezidenţiale o să vedeţi că prima ştire păstrată acolo de circa o săptămână este acest discurs al lui Klaus Iohannis după întâlnirea şefilor NATO. Cred că acest joc al lui Klaus Iohannis a influenţat decisiv, şi în urma vizitei dezastruoase a lui Donald Trump în Europa, au influenţat decizia de a-l invita pe preşedintele României. SUA au nevoie de România, dar au lăsat relația cu țara noastră într-un fel extrem de palid până în acest moment. Faptul că în timpul mandatului lui Barack Obama România a fost chiar nebăgată în seamă, sigur, şi din motive de poziţionare ale lui Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, este un lucru care a dăunat mult țării noastre", consideră Gușă.

Efectele negative ale relației palide cu SUA din ultimii ani nu se limitează doar la aspectul politici, ci e vorba și de apariţii de capital, investiţii directe, delegaţii de oameni de afaceri care vin- toate aceste lucruri se întâmplă în urma unor vizite la nivel înalt care sunt bine pregătite, bine negociate şi apoi, bine mediatizate, susţine analistul geopolitic. 

Cozmin Guşă este de părere că "România a suferit şi în plan internaţional, pentru că era evident că este un partener strategic, un aliat de nădejde, clar, fără echivoc, al SUA, care apăra interesul SUA în flancul estic al NATO", dar care era unul "nevalidat la vârful politicii americane".

"În rest, sigur, că au existat discuţii între ambasadori, între serviciile secrete, dar fără această simbolistică a unei întâlniri serioase la vârf, care să aibă un caracter de colaborare bilaterală, nu doar militară, ci şi economică, România a suferit mult şi, repet, în contextul respectului internaţional care se citeşte prin astfel de întâlniri. România se poate poziţiona singură în acest moment, dar aşezarea ei într-un loc de respect se poate face doar cu sprijinul hegemonului, iar hegemonul mondial astăzi este în continuare şi va mai fi o perioadă SUA," a explicat Gușă.

Donald Trump are nevoie să-şi recâştige respectul în interiorul Europei 

Statele Unite au nevoie în acest moment, mai ales după întâlnirea G7 și reacția dură a cancelarului german, Angela Merkel, să îşi recâştige respectul în interiorul Europei, arată analistul geopolitic. Rolul României în acest context poate deveni unul important.

"Să vorbim acum nu doar despre această mişcare suprinzătoare, dar extrem de eficientă a lui Klaus Iohannis, ci și de nevoia SUA. SUA şi Donald Trump au o nevoie maximă să îşi recâştige respectul în interiorul Europei şi probabil că statul lui Donald Trump şi chair dânsul au priceput mult mai bine acest lucru, după această vizită care s-a finalizat cu dezastruosul G7 şi după poziţionarea extrem de dură a Angelei Merkel, care ridică o mare problemă pentru SUA în planul autorităţii mondiale", a transmis Guşă.

Există geopoliticieni importanţi în SUA care au putut să le explice celor care şi-au dorit să audă că, la nivelul pieţelor, autoritatea asupra zonei europene, formală şi informală, asigură, de fapt, statutul de hegemon mondial pentru SUA, spune consultantul politic. Dacă SUA pierd la nivel simbolic această influenţă, atunci pierd dintr-o dată mult mai mult decât şi-ar putea permite.

"Sigur că e foarte importantă şi America de Sud, e foarte importantă şi Africa, nişte câmpuri pe care SUA le vizează, la nivel geostrategic, dominaţia din marea Chinei de Sud, locul de şah cu China asupra acelei zone, dar, mai presus de toate, geopoliticienii au putut să explice că autoritatea asupra zonei europene, formală şi informală, asigură, de fapt, statutul de hegemon mondial pentru SUA, care dacă pierd la nivel simbolic această influenţă, atunci pierd dintr-o dată mult mai mult decât şi-ar putea permite. Iar avertismentul Angelei Merkel aşa a fost citit. Răspunsul este şi această vizită a lui Klaus Iohannis în SUA care deschide perspective interesante de joc chiar pentru SUA şi va fi citită, în funcţie şi de rezultatul discuţiilor şi a deciziilor comune care se vor lua, din planul revenirii în jocul european într-un mod concret al SUA exact în zona frontierei NATO din partea de est", a explicat Guşă. 

România are atuuri de tip geopolitic care contează într-o vreme de război instalat

Perspectiva României depinde foarte mult de agenda întâlnirii dintre Trump și Iohannis și de discuţiile tete-a-tete care vor avea loc între cei doi șefi de stat.

"Abia după ce o să vedem consecinţele clare, faptele asumate reciproc de către cele două state, pentru că preşedinţii reprezintă cele două state şi zona de putere din cele două state, atunci vom putea să vizualizăm care poate fi parcursul României, care în ultimii ani de euro-atlantism a fost unul înglodat. N-am beneficiat, pentru că nici nu ne-am dorit să beneficiem, pentru că nici nu ne-am poziţionat corespunzător, nici de pe urma apartenenţei în NATO, nici de pe urma aderării la UE. Repet, vina principală este a noastră, din lipsă de negociere şi mai ales de poziţionare. Acum am realizat poziţionarea, urmează ca în urma ei Klaus Iohannis să fie bine asistat, să poată să facă un joc din care România să poată câştiga respect într-o perioadă foarte complicată în care lumea se zguduie, în care licitaţiile politice din care poţi să câştigi ceva ţin foarte mult de felul în care te poziţionezi, din felul în care arăţi avantajele ţării şi de felul în care negociezi atuurile ţării şi România are importante atuuri de tip geopolitic care contează într-o vreme de război instalat cum este această vreme, aceste vremuri în care trăim", mai susţine consultantul politic.

Potrivit lui Cozmin Gușă, mai este un detaliu semnificativ în cadrul acestei vizite efectuate de Klaus Iohannis în SUA. Klaus Iohannis este invitat de onoare la o sesiune a American Jewish Committee, adică comitetul evreilor americani, condus de puternicul John Shapiro, într-o sesiune cu liderii mondiali, într-un moment în care acolo se va discuta despre 50 de ani de la războiul de 6 zile, un element plin de semnificaţie pentru istoria Orientului Mijlociu.

Este un eveniment care "prin prezenţa celor de acolo, comentatori importanţi şi mai ales, oaspeţi externi, va căpăta o semnificaţie deosebită", potrivit consultantului politic: "În sesiune cu liderii mondiali, ţările reprezentate sunt Singapore, România şi Cipru, apropo de jocul de şah care de duce în sud-estul european, un joc extrem de sofisticat, în care dacă americanii mută cu Cipru prin vocea evreilor americani, ne gândim totuşi şi la ceea ce face Germania în Grecia. Deci, sesiunea este una extrem de prestigioasă, va primi o distincţie Klaus Iohannis acolo, distincţia are semnificaţii profunde în lumea diplomaţiei discrete"

Poziţia României în cadrul UE s-ar putea modifica după vizita lui Iohannis la Casa Albă

Vizita lui Iohannis la Casa Albă ar putea să capete în câţiva ani caracterul de "vizită istorică", consideră consultantul politic, dacă va fi administrată corespunzător şi fructificată cum trebuie.

"Istoria ne va demonstra în următorii ani dacă am reuşit să fructificăm acest eveniment excepţional din vremuri foarte complicate. Am văzut că mulţi se feresc de termenul "vizită istorică", e bine să se ferească, dar această vizită ar putea să capete în câţiva ani caracterul de vizită istorică, dacă va fi administrată corespunzător şi fructificată aşa cum ar putea să fie fructificată, repet, într-o Americă care a pierdut teren în ultima perioadă, cu un preşedinte care are puternice probleme în poziţionarea externă, mă refer la Donald Trump, şi care se vede destul de ambiţios că vrea să-şi restituie nişte câmpuri de acţiune geopolitică. Iar România, prin parteneriatul fără dubii pe care l-a arătat până acum în relaţia cu SUA, poate să fie un astfel de moment.

Folosind România, SUA ar putea să pivoteze, România ar putea să capete caracterul de pivot geopolitic, în jurul căruia SUA poate să pivoteze şi să facă o politică inteligentă, explică Cozmin Gușă.

"Dar, noi ne facem datoria de comentatori publici, am vorbit despre asta mult prea mult în ultimii ani, după cum spuneam, am studiat-o cu lupa, acum mi se pare de maximă importanţă pentru România şi cu consecinţe în planul jocului european. Dacă această vizită va fi administrată corespunzător, negociată şi comunicată pe măsură, poziţia României în cadrul UE se va modifica şi ea. Odată cu ea, bineînţeles, şi poziţia lui Klaus Iohannis. Este un moment care va putea aduce beneficii României în interiorul discuţiilor europene. Să nu uităm şi de relaţia foarte bună pe care o are cu Angela Merkel, deci un nou atuu nemaipomenit şi, bineînţeles, aşa cum suntem obişnuiţi, dar asta e mai puţin important acum, reașezarea jocului intern. Această vizită oficială obţinută în urma gestului de şahist al lui Klaus Iohannis va reazimuta jocul politic intern, simbolistica de reprezentare şi de putere revenindu-i în mod clar şi asta cred că este un lucru bun, pentru că mă gândesc la cât de precară este situaţia politică şi ce jocuri mici se fac în România. Poate, după momentul ăsta, o să înţelegem că vom putea conta, dacă într-adevăr ceea ce facem în plan intern este semnificativ", a conchis consultantul politic.