MENIU

Grecia, calul troian al Rusiei în UE. Ce pun la cale Tsipras şi Putin

Aroganța guvenului grec, taxată de europeni

Grecia negociază de mai multe săptămâni cu creditorii săi în vederea primirii de noi ajutoare financiare. În acest context tensionat, premierul Tsipras va merge în Rusia, spre nemulţumirea multor politicieni europeni, scrie Deutsche Welle.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, nu apreciază deloc apropiata vizită a premierului grec, Alexis Tsipras, la Moscova. Schulz a avertizat despre riscul unei divizări a Uniunii Europene din cauza crizei elene.

Într-un interviu pentru cotidianul german "Hannoversche Allgemeine Zeitung" (HAZ), Schulz i-a cerut lui Tsipras să nu-şi alieneze partenerii europeni. Tsipras abia ce şi-a mai recâştigat din credibilitate, după întâlnirea de la Berlin cu Angela Merkel şi după prezentarea unei liste cu reformele ce urmează a fi aplicate.

Ar fi însă "inacceptabil", a spus Schulz, ca acum Tsipras să speculeze "prin punerea la îndoială a politicii comune europene în ceea ce priveşte Rusia". Tsipras va călători pe 8 aprilie la Moscova, pentru a negocia acorduri economice cu guvernul rus.

"Alinare la Moscova"?

Între timp, la Bruxelles nu puţini sunt deja iritaţi de apropierea Atenei de Moscova. Şi comisarul european pentru politică monetară Pierre Moscovici l-a avertizat pe Tsipras să evite o apropiere prea mare de Rusia.

Gunther Krichbaum, şeful comisiei de afaceri europene din Bundestag, a criticat de asemenea strategia guvernanţilor greci. Pentru acelaşi cotidian din Hanovra, el a declarat că ar fi o greşeală ca politicienii greci să creadă că îşi vor găsi "alinare la Moscova".

Mai relaxat a reacţionat vicecancelarul german Sigmar Gabriel. "Nu pot să-mi imaginez că cineva de la Atena ar vrea cu adevărat să întoarcă spatele Europei şi să sară în braţele Rusiei", a declarat preşedintele SPD pentru "Rheinische Post".

De altă părere este şefa grupului parlamentar al Partidului Stângii în Parlamentul European, Gabi Zimmer. Ea a apărat vizita la Moscova a premierului grec. "Nu este vorba aici de a pune în opoziţie UE şi Rusia", a declarat ea la Bruxelles pentru dpa.

Zimmer crede că guvernul grec a dat dovadă de voinţă de ajungere la un acord în negocierile cu finanţatorii internaţionali. Ea se aşteaptă însă ca, la negocierile viitoare privind un nou pachet de ajutor pentru Grecia, guvernanţii de la Atena să încerce "să-şi impună şi mai activ conceptul pe baza căruia au câştigat alegerile şi au ajuns la putere".

Mai multe pe dw.de.

Mai multe articole despre:
Rusia Grecia Alexis Tsipras