MENIU

Germania recunoaște că a greșit în războiul din Ucraina - Anunț despre ajutorul militar împotriva Rusiei

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Germania recunoaște că a făcut o greșeală în războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Anunțul vine chiar de la vicecancelarul german. Acesta spune că a fost o greșeală că țara sa nu a susținut Ucraina militar cu mult mai devreme.
Într-un interviu acordat radioului public german, Robert Habeck spune că sprijinul ar fi trebuit să înceapă cu ani în urmă.

„Cu siguranță ar fi trebuit să sprijinim Ucraina militar mult mai devreme și nu mă refer doar la zile sau săptămâni, ci la ani”, a declarat Habeck, scrie BBC.

Regimul Angelei Merkel a fost criticat pentru legăturile sale cu Rusia, în special pentru dependența  de energia rusă.

Habeck spune că Germania ajută acum la aprovizionarea Ucrainei cu arme grele, după ce guvernul s-a angajat să mărească cheltuielile pentru apărare pentru a atinge ținta NATO de 2% din PIB. De asemenea, a suspendat gazoductul Nord Stream 2 din Rusia.

La două zile de la invazia Rusiei în Ucraina, Germania a schimbat major politica istorică de a nu trimite niciodată arme în zonele de conflict. Administrația de la Berlin a transmis atunci că invazia rusă a Ucrainei a fost un moment epocal care a pus în pericol întreaga ordine postbelic, după Al Doilea Război Mondial în Europa.

Decizia a reprezentat o schimbare bruscă a discursului de la Berlin, după ce timp de săptămâni a continuat cu neimplicarea în criză, în pofida amenințării rusești și a presiunilor din ce în ce mai mari din partea aliaților UE și NATO.